Muž navštívil lekáreň uprostred rastúcich obáv zo šírenia koronavírusovej choroby v Pchjongjangu v Severnej Kórei. FOTO: Reuters
StoryEditor

Domáca lekáreň aj antibiotiká na vírus. Severná Kórea odmieta očkovanie, obyvateľom nič iné neostáva

17.05.2022, 13:10
Autor:
ČTKČTK
  • Nakazených v Severnej Kórei pribúda, očkovanie naďalej ostáva tabu.
  • Podfinancované zdravotníctvo nevie zabezpečiť obyvateľom kvalitnejšie lieky.
  • Tí ostávajú odkázaní na bežné lieky proti chrípke či domácej lekárni. 

Izolovaná Severná Kórea je jednou z mála krajín sveta, ktoré sa odmietli pripojiť k očkovacej kampani proti chorobe covid-19, a do minulého týždňa tvrdila, že sa na jej území nevyskytol jediný prípad nákazy koronavírusom.

Teraz sa alevšak covid-19 v KĽDR šíri rýchlym tempom a ľuďom, ktorí ochorejú, zdravotníci radia užívať bežné lieky na chrípku, antibiotiká či domácu medicínu, píše agentúra Reuters.

Rady, ako sa liečiť 

Severokórejská štátna televízia v pondelok odvysielala zábery, na ktorých bolo vidieť pracovníkov v červených ochranných kombinézach, ako otvárajú okná, čistia stoly a rozprašujú dezinfekciu.

Na liečbu covidu a jeho príznakov štátne médiá vyzvali nakazených, aby brali lieky proti bolesti a na zníženie teploty, ako je ibuprofén, či amoxicilín a ďalšie antibiotiká - ktoré síce nedokážu bojovať s vírusmi, ale sú niekedy predpisované proti sekundárnym bakteriálnym infekciám.

image

Severná Kórea naďalej odmieta zahraničnú pomoc a očkovanie. Zomrelo šesť ľudí

Pomôcť môže podľa severokórejských médií napríklad kloktanie slanej vody alebo pitie čaju zo zimolezu japonského či vŕbových listov trikrát denne.

"Tradičná liečba je najlepšia!" vyhlásila v štátnej televízii jedna zo severokórejských žien, zatiaľ čo jej manžel opísal, ako dohliada na to, aby deti každé ráno a večer kloktali slanú vodu. Staršia obyvateľka Pchjongjangu zase uviedla, že jej pomohlo piť zázvorový čaj a vetrať izbu. "Najskôr som sa bála covidu, ale riadila som sa radami lekára, dostala som správne lieky a nič hrozné to nebolo," povedala.

Spoliehajú sa len na seba

Severokórejský vodca Kim Čong-un v nedeľu - kedy štátna tlačová agentúra KCNA oznámila ďalších 392 920 prípadov horúčky a osem nových úmrtí - kritizoval, že zásoby liekov sa nedostávajú k ľuďom včas, a nariadil armádnym lekárskym zborom, aby pomohli stabilizovať dodávky do metropoly Pchjongjangu, ktorý je podľa všetkého ohniskom epidémie.

Severokórejské zdravotnícke úrady dnes oznámili, že celkový počet nakazených od začiatku epidémie sa zvýšil na viac ako 1,48 milióna; 56 ľudí zomrelo. Podľa miestnych úradov možno veľkú časť úmrtí pripísať ľahkomyseľnosti pri užívaní liekov, nedostatočnej znalosti koronavírusovej varianty omikron a správneho spôsobu liečby covidu.

image

Severná Kórea mobilizuje armádu v boji s "horúčkou". Hlásia osem ďalších úmrtí

Svetová zdravotnícka organizácia poslala KĽDR zdravotnícke balíčky a ďalší materiál, neuviedla ale, aké lieky zásielka obsahovala. Aj susedná Čína a Južná Kórea ponúkli Pchjongjangu pomoc, pokiaľ o ňu požiada.

Severná Kórea síce netvrdí, že antibiotiká a domáca medicína covid zničia, v minulosti však opakovane prichádzala s vedecky nepodloženými spôsobmi liečby chorôb. Patril medzi ne napríklad injekčne podávaný prípravok na báze ženšenu, ktorý musí byť pestovaný v špeciálnom substráte s prvkami vzácnych zemín a ktorý údajne dokáže vyliečiť všetko od AIDS po impotenciu.

Podfinancované zdravotníctvo 

Niektoré z týchto sporných liečebných metód sa zakladajú na tradičnej medicíne, iné boli vyvinuté kvôli nedostatku moderných liekov v krajine. Severná Kórea má veľký počet vyškolených lekárov aj skúsenosti s reakciou na mimoriadne situácie, zdravotnícky systém v KĽDR je podľa expertov zúfalo podfinancovaný.

Nezávislý vyšetrovateľ OSN pre ľudské práva vo svojej marcovej správe uviedol, že Severná Kórea zápasí s nedostatočnými investíciami do infraštruktúry, lekárskeho vybavenia a personálu, s nepravidelnými dodávkami elektriny a s nezodpovedajúcimi hygienickými zariadeniami.

Štyridsaťročná Kim Mjong-hi, ktorá v roku 2003 utiekla z KĽDR do Južnej Kórey, povedala, že mnoho Severokórejčanov z týchto dôvodov spolieha na domácu medicínu. "Aj keď idete do nemocnice, nemajú tam v podstate žiadne lieky. Tiež tam nebola elektrina, takže lekárske prístroje nebolo možné používať," uviedla.

01 - Modified: 2022-05-10 14:46:52 - Feat.: 0 - Title: Poskytne štvrtá dávka vakcíny vyššiu imunitu proti covidu ako tretia? Zistila to štúdia 02 - Modified: 2022-05-17 05:27:03 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea naďalej odmieta zahraničnú pomoc a očkovanie. Zomrelo šesť ľudí 03 - Modified: 2022-05-16 05:13:34 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea mobilizuje armádu v boji s "horúčkou". Hlásia osem ďalších úmrtí 04 - Modified: 2022-05-13 09:45:27 - Feat.: 1 - Title: Covid-19 už aj v Severnej Kórei: Štát hlási prvé obete, Kim Čong-un začal nosiť rúško
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 05 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:27