Ilustračná fotografia spracovávania pšenice. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Žatva pšenice môže byť najväčšia v ruskej histórii, vyhlásil Vladimir Putin

12.05.2022, 14:51
Autor:
ČTKČTK

Ruská agresia výrazne postihla vývoz obilia z Ukrajiny. Šéf Kremľa však vinu za globálne následky tohto faktu kladie Západu. Zároveň prisľúbil, že Moskva zvýši vývoz ruskej úrody.

Rusko sa úspešne vyrovnáva s dopadmi západných sankcií, ktoré vyvolávajú globálnu krízu a hrozbu hladomoru v najchudobnejších krajinách, vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň prisľúbil zvýšiť vývoz obilia z tohtoročnej úrody, ktorá by sa mohla stať rekordnou.

Západ uvalil na Rusko sankcie, aby Moskvu prinútil ukončiť inváziu na Ukrajinu. Ruské vojská pred 78 dňami na Putinov rozkaz vpádom do susednej krajiny rozpútali najväčší pozemný konflikt v Európe a najväčšiu migračnú krízu na starom kontinente od konca druhej svetovej vojny.

Ruská agresia výrazne postihla vývoz obilia z Ukrajiny, avšak podľa Putina vinu za globálne následky vraj nesie Západ.

"Tento rok očakávame dobrú žatvu. Podľa odborníkov - samozrejme hovorím o predbežných odhadoch - by sa mohlo zozbierať 130 miliónov ton obilia vrátane 87 miliónov ton pšenice. Ak sa tak stane, tak (zber pšenice) môže byť rekordný za celé dejiny Ruska," povedal prezident podľa agentúry Interfax. "Umožní to nielen zabezpečiť naše domáce potreby, a to aj s rezervou, ale aj zvýšiť dodávky našim partnerom na globálny trh," dodal podľa agentúry TASS.

"Tieto sankcie v mnohom vyvolávajú krízu. Ich autori sa riadia krátkodobými, politickými ambíciami, nafúknutými cieľmi a nenávisťou proti Rusku. Vo veľkej miere tým poškodzujú vlastné ekonomiky a prosperitu svojich občanov. Vidíme to predovšetkým na prudkom raste inflácie v Európe, "vyhlásil.

Ďalšie pokračovanie "posadnutosti sankciami" bude mať podľa Putina následky pre Európsku úniu a jej občanov, ako aj pre najchudobnejšie krajiny sveta, ktoré môže postihnúť hladomor. "Celá vina úplne spočíva na elitách západných krajín, ktoré sú kvôli zachovaniu svojej globálnej dominancie pripravené obetovať zvyšok sveta," povedal ruský vodca.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:56