Pohľad ukazuje dym stúpajúci v oceliarskom závode Azovstaľ v Mariupole.FOTO: Reuters
StoryEditor

Azovstaľ je možné oslobodiť. Vedenie krajiny si situáciu vykladá zle, tvrdia obrancovia závodu

11.05.2022, 18:07
Autor:
ČTKČTK

Pluk Azov, ktorý bráni závod v Mariupole prehlásil, že je možné závod oslobodiť. Ako však nechcú kvôli bezpečnosti vyzradiť.

Predstavitelia ukrajinského pluku Azov, ktorý bráni Mariupol, veria, že ukrajinská armáda má možnosť prelomiť blokádu mariupolských oceliarní Azovstaľ a zachrániť odtiaľ vyčerpaných a zranených obrancov.

V rozhovore so stanicou Sky News to povedal predstaviteľ pluku Illja Samojlenko. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dnes naopak zopakovala skoršie tvrdenia Kyjeva, že prelomenie blokády Mariupolu vojenskými prostriedkami nie je v súčasnej dobe možné.

image

Ukrajinci majú asi najschopnejšie tankové sily na svete. Čoskoro sa môžu prebiť k Rusku, tvrdí expert

"Ak by existovala aspoň jedna príležitosť na odblokovanie mesta vojenskou cestou, vedenie krajiny by ju využilo," vyhlásila dnes podľa webu Suspilne Maljarová. Aj prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj predtým povedal, že oslobodenie Mariupolu nie je možné kvôli nedostatku ťažkých zbraní.

S tým ale nesúhlasí spravodajský dôstojník pluku Azov Samojlenko. "Väčšina ľudí z vedenia krajiny z veľkej časti zle rozumie situácii. Je to (prelomenie blokády) možné vojenskou cestou aj politickou cestou," citoval Samojlenka ukrajinský web Ukrajinska pravda.

Samojlenko pritom nechcel popísať, ako by mala vojenská operácia vyzerať, pretože by tak mohol údajne vyzradiť tajnú informáciu. Dôstojník je od začiatku blokády Mariupolu spoločne s ďalšími obrancami priamo v Azovstale. Hovorí plynule anglicky a pravidelne informuje o tamojšej situácii.

Podľa serveru Obozrevatel v bojoch prišiel o ľavú ruku a pravé oko.

01 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:11