Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev poliaty červenou farbou. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Moskva žiada ospravedlnenie za poliatie jej veľvyslanca červenou farbou

11.05.2022, 16:12
Autor:
ČTKČTK

Rusko chce, aby bola zaistená bezpečnosť všetkých pracovníkov jeho zastupiteľských úradov v Poľsku. Zdôraznilo, že o ďalších krokoch rozhodne podľa reakcie Varšavy.

Ruské ministerstvo zahraničia si dnes predvolalo poľského veľvyslanca, ktorému oznámilo, že Moskva očakáva oficiálnu ospravedlnenie poľských úradov kvôli napadnutiu ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejava. Oznámila to agentúra TASS. Demonštranti proti vojne na Ukrajine poliali diplomata červenou farbou, keď chcel 9. mája položiť veniec k pomníku na cintoríne sovietskych vojakov vo Varšave.

"Ruská strana očakáva v súvislosti s touto udalosťou oficiálnu ospravedlnenie od poľského vedenia a vyžaduje zabezpečenie bezpečnosti ruského veľvyslanca a všetkých pracovníkov ruských zastupiteľských úradov v Poľsku," uviedla ruská diplomacia. Zdôraznila, že Moskva rozhodne o ďalších krokoch podľa toho, ako Varšava na ruskú požiadavku zareaguje.

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau v pondelok označil poľutovaniahodných veľvyslancov farbou za poľutovaniahodný incident, ktorý sa nemal stať, pretože diplomati sa tešia osobitnej ochrane bez ohľadu na politiku svojich vlád.

Avšak premiér Mateusz Morawiecki v utorok uviedol, že ruské zločiny na Ukrajine sú pre mnohých ľudí takým hrozným zážitkom, že príchod ruského veľvyslanca na cintorín sovietskych vojakov bol jasnou provokáciou. Premiér zdôraznil, že veľvyslanec sa mal riadiť výstrahou poľského ministerstva zahraničia, ktoré ho od tohto kroku odrádzalo.

Opozícia nabáda vládu, nech ruského veľvyslanca vyhostí a zníži poľsko-ruské styky na úroveň chargé d'affaires. "Nech ruský veľvyslanec odíde do Moskvy. Chránime niekoho, kto vo Varšave len vyvádza a k ničomu nie je potrebný," vyhlásil na veľvyslancovu adresu opozičný poslanec Pawel Kowal zo zahraničného výboru snemovne.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 02 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 04 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:25