Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová počas prejavu na Konferencii o budúcnosti Európy v Štrasburgu 9. mája 2022FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Von der Leyenová a Macron nevylúčili zmenu zmlúv EÚ. V hre je koniec jednomyseľného hlasovania

09.05.2022, 17:19
Autor:
TASRTASR
Šéfovia európskych inštitúcií dnes prisľúbili previesť do praxe niektoré podnety obyvateľov, ktoré vzišli z rok trvajúcej celoeurópskej debaty. Najmenej desiatka krajín sa chystá zverejniť spoločný list, v ktorom sa proti snahám o zmeny zmlúv otvorene stavia.

Šéfovia európskych inštitúcií dnes prisľúbili previesť do praxe niektoré podnety obyvateľov, ktoré vzišli z rok trvajúcej celoeurópskej debaty.

Jednomyseľné hlasovanie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za zrušenie jednomyseľného rozhodovania 27 členských krajín v niektorých otázkach, ako aj za spoločnú úniu obrany a zdravotníctva. Ak to bude potrebné, Únia by mala zmeniť svoje ustanovujúce zmluvy, dodala.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je revízii zmlúv naklonený a chce o tom s ďalšími únijnými lídrami hovoriť v júni. Na zmenu však nehľadí priaznivo mnoho členských krajín, ktoré sa obávajú straty svojho vplyvu na rozhodovanie európskeho bloku.

Zrušenie práva veta, posilnenie úlohy občanov či zmena systému európskych volieb patria k desiatkam návrhov, s ktorými obyvatelia v rámci rok trvajúcej Konferencie o budúcnosti Európy prišli.

image

Myšlienka Únie o zastavení tankerov s ruskou ropou do tretích krajín sa ruší

"Vždy som obhajovala názor, že jednomyseľnosť v niektorých kľúčových otázkach nedáva zmysel, ak chceme byť rýchlejší," vyhlásila počas dnešného slávnostného zakončenia konferencie von der Leyenová, ktorej komisia už pred časom začala hovoriť o väčšinovom rozhodovaní napríklad vo veciach zahraničnej politiky.

Dodala, že ak bude na prijatie niektorých návrhov občanov potrebné zmeniť zmluvy, podporí to. Sama plánuje v septembri predložiť konkrétne podnety vyplývajúce z konferencie.

Francúzsky prezident, od ktorého nápad usporiadať veľkú diskusiu občanov vzišiel, dnes zásah do základných unijných dokumentov tiež podporil. "Je evidentné, že bude potrebné reformovať naše texty," vyhlásil dnes Macron. Doplnil, že navrhne zaradiť diskusiu o tejto téme na program júnového rokovania šéfov štátov v Bruseli.

Rozdielne názory medzi štátmi

O úprave ustanovujúcich unijných pravidiel musia rozhodnúť jednotne všetky krajiny a viaceré z nich potom úpravu potvrdzujú v referende. Kým Francúzsko či Nemecko sa k nim dlhodobo stavajú otvorene, niektoré vlády dávajú najavo, že v čase, keď sa únia po pandemickej kríze potýka s dopadmi ruskej invázie na Ukrajinu, nie sú zmeny zmlúv na programe dňa.

Podľa bruselského webu Politico sa najmenej desiatka krajín chystá zverejniť spoločný otvorený list, v ktorom sa stavia proti "neuváženým a unáhleným" snahám o zmeny zmlúv.

Medzi signatármi výzvy skeptickej k úpravám zmlúv figurujú najmä menšie štáty vrátane Česka, Slovinska, Bulharska a škandinávskych či pobaltských krajín.

Účastníci konferencie chcú okrem zmien fungovania unijných inštitúcií napríklad väčšiu aktivitu EÚ v boji proti klimatickým zmenám, sociálne spravodlivejšiu ekonomiku, rovnaké príležitosti pre všetky skupiny obyvateľov.

Kým Európsky parlament už prisľúbil, že sa ich podnety pokúsi previesť do praxe, zástupcovia štátov hovoria skôr o analýze a diskusii o výsledkoch konferencie.

01 - Modified: 2022-05-09 15:05:37 - Feat.: 1 - Title: Putinov prejav odhalil jeho najväčšiu potupu 02 - Modified: 2022-05-09 14:30:45 - Feat.: 1 - Title: Putin sa v prejave snažil legitimizovať vojenskú agresiu, myslí si Korčok 03 - Modified: 2022-05-09 14:29:33 - Feat.: 1 - Title: Začlenenie Ukrajiny do Únie môže potrvať roky. Macron žiada vytvorenie "širšieho" spoločenstva 04 - Modified: 2022-05-09 17:12:28 - Feat.: 0 - Title: Všetci proti Putinovi? Nie je to celkom tak. V Ázii má dostatok fanúšikov 05 - Modified: 2022-05-09 13:07:48 - Feat.: 0 - Title: Kyjev by v polovici júna mohol spustiť protiútok. Podnestersko môže po vojne zaniknúť, hovorí Duleba
01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu 03 - Modified: 2024-03-24 11:50:23 - Feat.: - Title: Týždňovka HN: Je tu prvé kolo, mestá sa bránia pred medveďmi, Macron boxuje a Česi sa nám ospravedlňujú 04 - Modified: 2024-03-17 21:04:13 - Feat.: - Title: Lídri Európskej únie volajú po prímerí v Gaze. Humanitárnu situáciu považujú za neprijateľnú 05 - Modified: 2024-03-08 11:34:19 - Feat.: - Title: Námorný humanitárny koridor do Pásma Gazy začne cez víkend fungovať, vyhlásila šéfka eurokomisie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:11