THAADReuters
StoryEditor

Južná Kórea je pripravená. USA v krajine sprevádzkovali systém protivzdušnej obrany THAAD

01.05.2017, 21:28
Autor:
ČTKČTK

Spojené štáty dnes oznámili, že uviedli do prevádzky systém protiraketovej obrany THAAD, ktorý nedávno umiestnili v Južnej Kórei kvôli pokračujúcemu zbrojnému programu Severnej Kórey. Podľa západných agentúr odvolávajúcich sa na nemenovaných predstaviteľov USA systém dosiahol svoje prevádzkové kapacity.

Umiestnenie systému bolo z logistického hľadiska bleskové - prvé časti protiraketového štítu dorazili na miesto svojho určenia na základni na juhovýchode Južnej Kórey iba pred týždňom.

Prezident USA Donald Trump dnes medzitým v rozhovore s agentúrou Bloomberg povedal, že by za vhodných podmienok bol ochotný sa stretnúť priamo so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom. "Považoval by som za vhodné sa s ním stretnúť, určite by som to urobil, bol by som poctený," povedal Trump. "Za vhodných okolností by som sa s ním stretol," dodal prezident.

​Biely dom neskôr Trumpove slová doplnil o vyhlásenie, že vhodné podmienky pre takýto summit ale zatiaľ nie sú, pretože by KĽDR napríklad musela úplne upustiť od svojej aktivity v jadrovom a raketovom zbrojení, vrátane skúšok daných zbraní.

Americkí vládni činitelia na čele s Trumpom dali opakovane najavo, že USA sú odhodlané prinútiť KĽDR k ukončeniu jadrového a raketového programu všetkými prostriedkami, v krajnom prípade aj vojenskými.

Pentagon vyslal do oblasti americkú lietadlovú loď USS Carl Vinson ako ukážku sily amerického námorníctva. Pchjongjang ale v testovaní zbraní pokračuje, naposledy v sobotu vyskúšal balistickú raketu.

V nedeľu Trump povedal v rozhovore s televíznou stanicou CBS, že nevie, či je Kim Čong-un príčetný. Očividne je to vraj ale "lišiak", keď sa napriek svojej mladosti dokázal udržať pri moci.

01 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 02 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 05 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:51