Rakaposhiwikipedia.org
StoryEditor

Nikto nechce zaplatiť za záchrannú akciu. V Pakistane zadržiavajú českých horolezcov

20.09.2021, 11:42
Autor:
krukru
Dvoch českých horolezcov momentálne zadržiavajú tamojšie úrady v meste Gilgit, kým sa nevyrieši, kto nákladnú záchrannú akciu zaplatí.

České ministerstvo zahraničia vylúčilo, že by štát zaplatil náklady na záchranu dvoch českých horolezcov Jakuba Vlčka a Petra Macka v Pakistane. Dvojicu prepravil vrtuľník do bezpečia, keď nezvládli zostup z vrchu Rakapoši.

Finančné náklady, ktoré tvoria v prepočte pol milióna českých korún, odmietla zaplatiť aj poisťovňa, pretože horolezci nemali potrebné povolenia pre výstup. Ministerstvo zahraničných vecí v pondelok situácii ďalej rieši, ale skôr len v sprostredkovávaní komunikácie. "Český štát však nemôže hradiť náklady záchrannej akcie, to je vecou dotknutých osôb, resp. poisťovne," upozornilo.

Horolezcov momentálne zadržiavajú tamojšie úrady v meste Gilgit, kým sa nevyrieši, kto nákladnú záchrannú akciu zaplatí. Záchranu by za normálnych okolností mala hradiť poisťovňa UNIQA, tá to však odmieta s odkazom na fakt, že obaja Česi porušili pakistanské zákony, spočívajúce v lezení bez povolenia.

Rokovali tiež v rozpore so zmluvnými podmienkami poistenia, pretože horu Rakapoši považuje UNIQA za neodporúčanú či zakázanú k zliezaniu. K chýbajúcemu povoleniu sa jeden z horolezcov vyjadril, že povolenie mali už od júna, ale kvôli zmene agentúry o neho museli žiadať znova.

Ak by mali čakať na úplné vybavenie žiadosti, prešvihli by vraj vytýčený čas vhodný k výstupu. Podľa hovorkyne Evy Davidovej bude jasno v pondelok. "Náš zástupca českého veľvyslanca v Islamabade Antonín Hradilek bude v pondelok rokovať v záležitosti úhrady nákladov s pakistanským ministrom kultúry a športu," uviedla.

Požiadali sme českého prezidenta Asociácie poisťovní, aby sprostredkoval informácie z tohto konania, aby sme mali jasné informácie o ich poistení a vec sa vyriešila," povedala. Zároveň potvrdila fakt, že horolezci naozaj liezli, kam nemali. "Ten kopec je skutočne zakázaný," potvrdila.

Rakapoši je 27. najvyššia hora na svete a štrnásta najvyššia v Pakistane, leží v pohorí Karakoram. Miestni ju tiež nazývajú Dumani, matka mrakov. Medzi horolezcami je považovaná za jeden z najhoršie zdolateľných vrcholov, zo základného tábora na vrchol je potrebné prekonať prevýšenie päťtisíc metrov.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:08