Twitter/Mike Eckel
StoryEditor

Na univerzite v Rusku strieľal neznámy útočník, zomrelo šesť ľudí

20.09.2021, 09:19
Autor:
ČTKČTK
Ďalšie tri desiatky ľudí sú podľa úradov zranené.

Najmenej šesť mŕtvych si vyžiadala dnešná streľba na Permskej štátnej univerzite, informujú tlačové agentúry s odvolaním sa na ruské ministerstvo zdravotníctva. Vyšetrovací výbor skôr uviedol, že na mieste zostalo osem mŕtvych. Ďalšie tri desiatky ľudí sú podľa úradov zranené. V univerzitnom areáli strieľal útočník, ktorého vyšetrovací výbor identifikoval ako študenta tejto školy. Polícia ho podľa ruských médií zadržala. Pri zatýkaní sa bránil a bol zranený, píše agentúra TASS. Jeho motív je zatiaľ nejasný.

Niektorí študenti sa pred útočníkom zavreli v posluchárňach univerzity, ďalší vyskočili z okna, popísal agentúre TASS zdroj z bezpečnostných zložiek. Agentúra RIA Novosti zverejnila na sociálnej sieti Telegram videá, ktoré podľa nej zachytávajú samotného strelca a pokusy niektorých ľudí o útek. Na jednom zo záberov je vidieť muža v čiernom, so zakrytou tvárou a s puškou, ako prichádza k jednej z budov areálu. Podľa agentúry Reuters študenti stavali pri dverách do učební barikády zo stoličiek, aby sa k nim nedostal.

Zneškodnil ho dopravný policajt

Strelca zneškodnil dopravný policajt z posádky, ktorá prišla na univerzitu v Perme ako prvá, píše TASS s odvolaním sa na hovorkyňu ministerstva vnútra Irinu Volkovä. "Vošiel do hlavného objektu, zatiaľ čo jeho kolega (...) začal organizovať evakuáciu občanov," uviedla Volková. Policajt podľa nej v budove zbadal ozbrojeného muža, ktorý niekoľkokrát vystrelil jeho smerom. "Dopravný policajt opätoval paľbu a zločinca zranil. Pribehol k nemu, zneškodnil ho, a potom mu začal poskytovať prvú pomoc," opísala hovorkyňa.

Niektoré ruské médiá útočníka identifikovali ako osemnásťročného študenta, ktorý predtým na sociálnych sieťach umiestnil svoju fotografiu, na ktorej pózoval s puškou. V príspevku, ktorý neskôr zmizol, údajne tiež opísal, čo chystá a načrtol svoj motív. Napísal v ňom, že jeho čin nesúvisí s politikou či náboženstvom, ale s nenávisťou, uviedla agentúra Reuters.

Tlačová služba univerzity agentúre Reuters skôr povedala, že útočník bol zabitý. Vyšetrovací výbor však napokon túto informáciu poprel, dotyčný žije a ošetrujú ho v nemocnici. Jeho stav je podľa zdravotníkov vážny, píše TASS.

Informácie o celkovom počte obetí sa podľa rôznych zdrojov od začiatku líšia. Vyšetrovací výbor oznámil osem mŕtvych a 28 ranených. Ministerstvo zdravotníctva neskôr oznámilo, že si streľba vyžiadala šesť mŕtvych a 24 ranených. Rezort tiež už skôr oznámil, že nie všetky zranenia sú strelné. Niektoré si podľa neho spôsobili študenti, keď v snahe utiecť skákali z okien.

Strieľal z loveckej pušky

Podľa agentúry TASS útočník strieľal z loveckej pušky, ktorú si legálne zadovážil v máji. Rusko má relatívne prísne pravidlá a strelnú zbraň možno legálne získať len ťažko. Civilisti si podľa agentúry Reuters môžu zaobstarať napríklad lovecké pušky alebo športové zbrane, a to za predpokladu, že prejdú testami a splnia predpísané požiadavky.

Podobný prípad streľby krajina zažila naposledy v máji, kedy devätnásťročný mladík - bývalý žiak - zabil v škole v Kazani v ruskom Tatarstane sedem detí, učiteľku a ďalšiu zamestnankyňu školy. Po tejto tragédii Rusko sprísnilo zákon upravujúci nákup zbraní. Podľa poslanca Alexandra Chinštejna si však dnešný útočník zbraň zohnal ešte pred sprísnením zákona.

Prezident Vladimir Putin podľa svojho hovorcu vyjadril príbuzným a priateľom obetí dnešnej streľby sústrasť. "Premiérovi Michailovi Mišustinovi dal pokyn, aby do Permu vyslal ministrov Valerija Falkova a Michaila Muraška, aby poskytli pomoc zraneným aj príbuzným obetí tragédie," uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov s odkazom na ministrov školstva a zdravotníctva.

Miliónové mesto Perm na východe európskej časti Ruskej federácie je vzdialené asi 1 100 kilometrov od Moskvy. Miestna univerzita, kde študuje približne 12-tisíc študentov, uviedla, že v čase streľby bolo v areáli zhruba 3000 ľudí.

01 - Modified: 2021-09-20 06:52:40 - Feat.: 0 - Title: Voľby v Rusku: Vládna strana si udrží väčšinu, stratila však desatinu voličov
01 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:09