globalne_loga
StoryEditor

Slováci prispeli do hladujúcej časti Kene desiatkami tisíc eur

05.04.2017, 15:30
V Keni, ktorá patrí medzi prioritné krajiny slovenskej rozvojovej spolupráce, stále platí stav ohrozenia dlhotrvajúcim suchom. Na niektorých miestach krajiny sa úroda celkom prepadla a hladu môžu byť vystavené až štyri milióny ľudí.

Podľa Svetového potravinového programu OSN dnes hrozí regiónu východnej Afriky, do ktorého Keňa patrí, horšia situácia než aká ju zastihla pri poslednom veľkom suchu v rokoch 2010 a 2011. Medzinárodné organizácie už od konca minulého roka upozorňujú na negatívny vývoj, v uplynulom období im dala za pravdu aj kenská vláda. Podľa odhadov UNICEF budú v apríli v krajine hladu vystavené až štyri milióny ľudí.

Okrem prepadu úrody, ktorý v niektorých oblastiach dosahuje až 99 percent, prispieva sucho aj k stratám dobytka. To sa zvlášť dotýka pastierskych komunít, ktoré od neho závisia. Predstavitelia oblastí ako je Turkana na severozápade Kene, ale aj ďalšie, hlásia vysoké počty uhynutých zvierat. Podľa tlačovej agentúry Inter Press Service je dnes len v Keni smrťou priamo ohrozených až 11-tisíc kusov dobytka, v apríli by straty mohli dosiahnuť až 90 percent pôvodných stád.

S nedostatkom vody narastajú medzi miestnymi spoločenstvami konflikty o zdroje vody. Dôsledkom toho prestávajú deti navštevovať školy. Podľa UNICEF kvôli suchu - či už kvôli hladu alebo konfliktom - prestalo chodiť do školy alebo škôlky bezmála 175-tisíc detí.

Mnohé rodiny z nedostatku pristupujú aj k radikálnym riešeniam. Aby situáciu zvládli, vynechávajú jedlo, a neraz sa oň delia so svojimi zvieratami. Mnohí tiež hľadajú iné pracovné príležitosti mimo poľnohospodárstva, predávajú svoj majetok vrátane zvierat, len aby si zaistili jedlo pre seba a svoje rodiny.

Podporiť riešenie môžu aj Slováci

K riešeniu situácie sa rozhodli prispieť štyri slovenské mimovládne organizácie, ktoré ešte vo februári vyhlásili humanitárnu výzvu s názvom Spolu pre Keňu. Jej cieľom bolo pomôcť obyvateľom postihnutých oblastí Kene. Do konca marca spoločne vyzbierali bezmála 30-tisíc eur.

Organizácie rozdelia vyzbierané príspevky medzi dve miestne organizácie - Caritas Lodwar v Turkane a Saleziánov Don Bosca v Marsabite. Tie vďaka nim zabezpečia pre tamojších obyvateľov a ich zvierat lepší prístup k vode. Z príspevkov tiež zabezpečia jedlo pre podvyživené deti v škôlkach a zdravotníckych zariadeniach.

Keňa je dlhoročnou programovou krajinou slovenskej oficiálnej rozvojovej spolupráce, ktorú Slovensko realizuje pod hlavičkou SlovakAid.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2017-03-07 22:16:23 - Feat.: 0 - Title: Ako časovaná bomba: Jedno veľké sucho môže spustiť potravinovú a migračnú krízu
01 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 03 - Modified: 2024-04-20 05:23:38 - Feat.: - Title: Dažde a záplavy v Keni​ si vyžiadali už prinajmenšom 32 životov 04 - Modified: 2024-04-18 18:15:06 - Feat.: - Title: V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády 05 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:28