StoryEditor

Od atrakcie po protitankový val. Firmy predložili návrhy na podobu hraničného múru s Mexikom

05.04.2017, 12:30
Autor:
ČTKČTK
U hraničného múru medzi Spojenými štátmi a Mexikom by mohli vyrásť aj turistické atrakcie alebo solárne panely, ktoré by elektrinou zásobovali blízke okolie.

Firmy, ktoré sa uchádzali o možnosť navrhnúť podobu múru, mohli návrhy predkladať do utorka. Prototypy múru potom postavia v San Diegu, informovala agentúra AP. Vláda oznámi víťazné projekty až okolo 1. júna, niektorí uchádzači ale svoje plány už zverejnili sami.

Spoločnosť Gleason Partners z Las Vegas navrhuje, aby okolo múru boli solárne panely. Tie by napájali osvetlenie, snímače a hliadkové stanice pozdĺž nej. Predajom takto vyrobenej elektriny by sa dali do dvadsať rokov zaplatiť náklady na jej výstavbu a časť elektriny by sa mohla predávať do Mexika, navrhuje firma. "Chcel by som, aby si ten múr na seba dokázal zarobiť," povedal manažér firmy Thomas Gleason.

Ďalší záujemca, spoločnosť Crisis Resolution Security Services z Illinois, navrhuje, aby múr bol 17 metrov vysoký a sedem metrov široký. Tak, aby sa po ňom hore mohli prechádzať turisti a kochať sa výhľadom na púšť. Takmer dvojnásobná výška, než akú požadovala vláda, má odrádzať odvážlivcov, ktorí by chceli múr preliezť.

stena múr usa mexiko stena múr usa mexiko The Economist

​Iná firma, Clayton Industries z Pittsburghu, chce v okolí múru uskladniť jadrový odpad. Peniaze, ktoré od užívateľov jadrovej energie vybralo ministerstvo energetiky, by podľa spoločnosti poslúžili na financovanie stavby múru. Jadrový odpad by sa prípadne mohol pretvárať na energiu.

Múr ako umelecké dielo je naopak predstava spoločnosti Concrete Contractors Interstate zo San Diega. Navrhuje múr z lešteného betónu vysadený po oboch stranách kameňmi a artefaktmi z okruhu asi troch kilometrov od steny. Tá by mala pritom byť "esteticky pekná", myslí si zástupca firmy Russ Baumgartner.

DarkPulse Technologies z mesta Scottsdale v Arizone navrhuje betónovú stenu, ktorá by dokázala vzdorovať akémukoľvek narušiteľovi alebo útoku, napríklad aj z tanku.

S revolučným návrhom prišla skupina Američanov a Mexičanov Otra Nation. Múr nechcú žiadny. Namiesto neho by mali vzniknúť múzeá, knižnice, galérie a workshopy v spolupráci medzi americkým mestom San Diego a mexickou Tijuanou. Priestor by zostal otvorený obom národom a zakázaná by tam bola ťažba ropy.

01 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 21:49