Reuters
StoryEditor

Európa sa kvôli Petrohradu do "našej" vlajky nezahalila, upozorňujú ruské médiá

04.04.2017, 16:55
Autor:
fasfas
Prekvapenie v ruských médiách a na sociálnych sieťach vyvolala vlažná reakcia európskych metropol na útok v petrohradskom metre.

Dôležité monumenty, ktoré sa na znamenie solidarity v mnohých minulých prípadoch odeli do farieb na vlajkách postihnutých krajín, v pondelok žiadnu špeciálnu svetelnú projekciu nepredstavili.

Solidaritu nedali viditeľne najavo ani v nemeckom hlavnom meste, ktorého Brandenburskú bránu pritom skôr osvietili vlajky väčšiny štátov, ktoré boli postihnuté teroristickými útokmi. Berlínski predstavitelia to podľa nemeckého webu Deutsche Welle ani nemali v pláne.

Hovorca zastupiteľského zboru mesta odôvodnil rozhodnutie tým, že Petrohrad nie je partnerským mestom Berlína. Špeciálne opatrenia sa v takýchto prípadoch podľa neho schvaľujú iba výnimočne. Nevyjadrenie sústrasti s ruským národom vyvolalo otázky užívateľov sociálnej siete Twitter.

Po útokoch na Paríž, Brusel, Londýn, Istanbul a tiež Nice a Jeruzalem sa na Brandenburskú bránu premietli vlajky poškodených štátov. Po útokoch na gay klub vo floridskom Orlande dokonca Berlín vyjadril solidaritu hnutiu LGBT a na bráne sa objavila dúhová vlajka, symbol tejto komunity.

Nemeckí predstavitelia napriek tomu sústrasť vyjadrili, len inou formou. Minister zahraničia Sigmar Gabriel reagoval s "hlbokým smútkom". Svoje zdesenie v správe ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi opísala aj kancelárka Angela Merkelová. "Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o zbabelý útok. Išlo o barbarský akt a ktokoľvek je za neho zodpovedný, mal by byť postavený pred súd," napísala.

Parížska Eiffelova veža, ktorá bola napríklad vysvietená vo farbách britskej vlajky na počesť obetí nedávneho teroristického útoku v Londýne, sa tiež na znamenie smútku nezmenila. Prezident Francois Hollande ale vyjadril "solidaritu s ruským ľudom". Vyhlásil tiež, že Francúzsko je pripravené reagovať na akúkoľvek žiadosť o pomoc. Sústrasť na svojom twitterovom účte vyjadrila aj parížska starostka Anne Hidalgová.

Špeciálne osvetlenie nepripravili ani na pamiatkach v Londýne. Britský minister zahraničia Boris Johnson aspoň vyjadril svoju úprimnú sústrasť obetiam a ich rodinám a povedal, že bol udalosťami zdesený.

Jediná metropola, ktorá neváhala tradičným spôsobom dať najavo svoju solidaritu, bol izraelský Tel Aviv. Do ,svetelnej' ruskej vlajky sa symbolicky zahalila jeho radnica.

01 - Modified: 2024-05-12 16:08:10 - Feat.: - Title: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode vytiahli šesť tiel, medzi obeťami sú aj deti 02 - Modified: 2024-05-12 09:29:42 - Feat.: - Title: V ruskom Belgorode sa čiastočne zrútila obytná budova, traja ľudia zomreli 03 - Modified: 2024-05-12 05:54:12 - Feat.: - Title: Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti 04 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 05 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 04:51