StoryEditor

Rusko oslavuje nového hrdinu. Strojvodca po výbuchu v Petrohrade zrejme zachránil mnoho životov

04.04.2017, 13:23
Autor:
ahaaha
Vedenie petrohradského dopravného podniku ho chce teraz navrhnúť na štátne vyznamenanie.

Alexander Kaverin robí strojvodcu v petrohradskom metre pätnásť rokov, na tento pondelok však nikdy nezabudne. Keď jeho súpravou otriasla explózia, nespanikáril a došiel so súpravou do stanice Technologický inštitút. Podľa všetkého tým mnohým ľuďom zachránil život.

"Počul som ranu, objavil sa dym. Spojil som sa s dispečerom a informoval ho o situácii," vykreslil Kaverin novinárom dramatické okamihy po výbuchu. V tú chvíľu na neho prostredníctvom interkomu začali hovoriť cestujúcich. Pretože ale hovorili všetci naraz, nebolo im rozumieť.

"Rozhodol som sa, že dôjdem čo najrýchlejšie sa súpravou do stanice," vyhlásil podľa agentúry Interfax Kaverin. Zdôraznil, že tento postup nariaďujú inštrukcie, ako sa strojvodcovia metra majú v podobných situáciách správať. "Na strach som vôbec nemal čas myslieť. Bolo treba konať," dodal muž, ktorý v petrohradskom metre pracuje už pätnásť rokov.

"Rozhodol sa správne"

Že v súprave čosi explodovalo, zistil až po zastavení. "V prvých minútach to bol zmätok, ale z ďalšej kontroly bolo jasné, že nastal výbuch," uviedol podľa portálu rosbalt.ru päťdesiatročný strojvodca.

Na stanici k poškodenej súprave pribehli ďalší pracovníci metra, ktorí mu pomohli otvoriť dvere a dostať cestujúcich von. "Panika nenastala. Keď sme otvorili dvere prvého vagónu, všetci cestujúci stáli a jednohlasne vysvetľovali, čo sa stalo. Ani nevyšli z vagónu," popisuje Kaverin.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že svojím konaním zachránil mnoho ľudských životov. "Strojvodca v Petrohrade sa rozhodol správne, nezastavil vlak a došiel do stanice, vďaka čomu bolo možné okamžite pristúpiť k evakuácii a pomôcť zraneným. Nie je vylúčené, že tým napomohol predísť vyššiemu počtu obetí," uviedol ruský Vyšetrovací výbor.

Spomienky na Baku

Vedenie petrohradského dopravného podniku chce teraz Kaverina navrhnúť na štátne vyznamenanie. On sám však podľa svojich slov túži predovšetkým po pokoji. "Nemohol som ísť domov. Novinári hliadkovali už pod schodmi. Mám rodinu, mám malé deti. To nie je pekné v takej situácii. Nemohol som kvôli tomu spať doma," povzdychol si Kaverin.

Rusi v súvislosti s explóziou v Petrohrade pripomínajú tragédiu v azerbajdžanskom Baku, kde v októbri 1995 kvôli elektrickému skratu vzplanula súprava metra. Vlak zastavil v tuneli, ktorý sa tak zmenil na smrtiacu pascu. Zomrelo 289 ľudí, väčšina z nich sa udusila alebo bola ušliapaná.

Explózia petrohradským metrom otriasla v pondelok medzi stanicou Senné námestie a Technologický inštitút. Podľa posledných informácií ministerstva zdravotníctva zomrelo 14 ľudí, 49 zranených stále zostáva v starostlivosti lekárov. Ruské tajné služby incident vyšetrujú ako pravdepodobný teroristický útok, hlavným podozrivým je 22-ročný rodák z Kirgizska s ruským občianstvom Akbardžon Džalilov.

01 - Modified: 2024-03-20 10:44:57 - Feat.: - Title: Rusko žiada, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu za genocídu 02 - Modified: 2024-03-10 15:42:48 - Feat.: - Title: Pri Petrohrade horí sklad, úrady obmedzili prevádzku letiska 03 - Modified: 2024-03-02 09:22:55 - Feat.: - Title: Bytový dom v Petrohrade zasiahol zrejme dron, k obetiam nedošlo 04 - Modified: 2024-02-05 07:14:00 - Feat.: - Title: Romain Vincent: Našou prioritou je zabezpečiť odolnosť našich zákazníkov 05 - Modified: 2024-01-31 10:18:11 - Feat.: - Title: Útok bezpilotného lietadla či výbuch bez zranených. Ruské médiá píšu o drone zneškodnenom na území Petrohradu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:36