TASR/AP
StoryEditor

Všetci boli od krvi. Mnoho ľudí plakalo, vykresľujú svedkovia útok v Petrohrade

04.04.2017, 10:37
Autor:
ČTKČTKertertahaaha
​Zábery z mobilných telefónov ukazujú ľudí krvácajúcich na nástupišti a dvere vagónu vyrazené silou výbuchu.

Krv, dym a pach spáleniny. Tak svedkovia popisujú útok v petrohradskom metre, ktorý si vyžiadal najmenej 14 mŕtvych a desiatky zranených. Väčšiemu počtu obetí podľa všetkého zabránil strojvodca, ktorý po útoku nezastavil uprostred tunela, ale došiel so súpravou až do stanice.

Súprava bola plná

"Išla som od Parku víťazstva do stanice Technologický inštitút. Prišla som do stanice asi o 15:15 (14:15 nášho SELČ, pozn. red.) a vyšla som z vagónu rovno pri eskalátore. Bol celý od krvi. Umývali ho upratovači a ja som si myslela, že sa tam niekto pobil," uviedla pre Kommersant svedkyňa Anastasija Belousová.

"Keď som vyšla hore, videla som rad sediacich ľudí, všetci boli od krvi. Prešla som okolo nich a uvidela som vážne ranených a mnoho sanitiek a policajných áut. Na nosidlách nosili vážne ranených," dodala obyvateľka Petrohradu. S podobným svedectvom prišlo mnoho ďalších svedkov.

Výbuch podľa nich otriasol vagónom medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút. Vlak nezastavil, kým nedošiel do stanice. "Explózia nastala medzi stanicami, strojvodca sa však správne rozhodol nezastavovať a dôjsť do stanice, vďaka čomu sa mohlo okamžite pristúpiť k evakuácii a pomôcť zraneným. Nemožno vylúčiť, že tým pomohol predísť vyššiemu počtu obetí," uviedol ruský Vyšetrovací výbor.

"Počuli sme ohlušujúcu ranu a potom zacítili ostrý zápach dymu. Všetci sa okamžite hrnuli na koniec vagónu, vznikla tlačenica a dve ženy omdleli. Vlak nezastavil, kým nedošiel do stanice Technologický inštitút. Keď sme vyšli von, uvideli sme zničený vedľajší vagón, rozbité sklá a všade krv," povedala portálu Gazeta.ru študentka Polina, podľa ktorej bola súprava plná.

Dym a panika

Stanislav Listjev krátko pred výbuchom prechádzal po Sennom námestí a mieril do stanice metra. "Zrazu som pod sebou pod zemou zacítil explóziu a tlakovú vlnu. Všade bol dym, ľudia panikárili," opísal. Podľa Listjeva bolo zrejmé, že sa výbuch odohral medzi stanicami metra.

​Zábery z mobilných telefónov ukazujú ľudí krvácajúcich na nástupišti a dvere vagónu vyrazené silou výbuchu. Niektorí pasažieri si držia ruky pred tvárou, podľa ruských médií rad z nich zranili črepiny a úlomky kovu. "Po výbuchu v susednom vozni zhaslo svetlo. Keď vlak zastavil, ľudia sa dostávali von rozbitými oknami. Pomáhali zamestnanci metra, ktorí už na stanici čakali," uviedol pre web Lenta.ru cestujúcich Andrej Artušev.

"Bola tam kopa dymu. Videl som ľudí, ako sa snažia dostať k pohyblivým schodom, ľudí, ktorí mali na šatách vnútornosti iných ľudí, zakrvavené tváre. Mnoho ľudí plakalo," vykreslil tragédiu v metre obyvateľ mesta na Neve Leonid Čajka, ktorý bol v okamihu výbuchu na stanici Technologický inštitút.

Jedna svedkyňa opísala, že po explózii sa vydesení ľudia snažili čo najskôr dostať na povrch. "Všetci ľudia v stanici utekali. Páchlo to tam spáleninou, všade bol dym a všetci bežali čo najrýchlejšie k eskalátoru a k východu," povedala Ljudmila Vinniková stanici Rossija 24.

01 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 02 - Modified: 2024-04-11 05:55:59 - Feat.: - Title: Pri výbuchu vo francúzskej chemickej továrni sa ťažko zranila najmenej jedna osoba 03 - Modified: 2024-04-09 17:16:52 - Feat.: - Title: Po výbuchu vo vodnej elektrárni v Taliansku hlásia už troch mŕtvych, ďalší sú nezvestní 04 - Modified: 2024-03-30 17:52:41 - Feat.: - Title: Muničný sklad v Jakarte po výbuchoch zachvátil požiar, obyvateľov z okolia areálu evakuovali 05 - Modified: 2024-03-29 14:45:43 - Feat.: - Title: Výbuch v byte v Budapešti si vyžiadal jednu obeť a dvoch zranených
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:28