ukrajina separatisti uhlieTASR/AP
StoryEditor

Kyjev vyhlásil dopravnú blokádu Donbasu, domáha sa vrátenia "znárodnených" podnikov

15.03.2017, 13:30
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinská bezpečnostná rada pozastavila všetku nákladnú dopravu na východ krajiny, ktorý ovládajú proruskí separatisti.

Opatrenie má platiť do doby, než povstalci vrátia Ukrajincom kontrolu nad ich podnikmi a budú dodržiavať mierové dohody z Minska, uviedol podľa agentúry Reuters šéf rady Oleksandr Turčynov.

"Rozhodli sme sa prerušiť dopravu tovaru cez líniu kontaktu," vyhlásil tajomník bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov. Prerušená bude podľa neho všetka cestná a železničná doprava na územie okupované separatistami. "Bude to platiť dovtedy, kým okupanti nevrátia ukradnutý ukrajinský priemysel pod ukrajinskú správu," dodal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Výnimky sa majú týkať len humanitárnych dodávok.

Vláda sa pridáva k radikálom​

Podľa agentúry AP sa tak vláda v Kyjeve pridáva k živelnej dopravnej blokáde organizovanej ukrajinskými radikálmi. Separatisti koncom februára na blokádu zareagovali prevzatím kontroly nad 40 hutnými a ťažobnými podnikmi na svojich územiach.

Trojmesačná blokáda pôsobí ťažkosti aj ukrajinskej vláde, pretože konflikt zastavil prepravu uhlia z východu na západ krajiny. To ohrozuje dodávky elektriny pre niektoré ukrajinské podniky a pre zhruba desatinu obyvateľstva krajiny.

Do blokády sa zapojili nacionalisti a pravicoví radikáli, ale aj poslanci národno orientovaných politických strán. Kyjev podľa nich proti proruským vzbúrencom nepostupuje dostatočne tvrdo. Premiér Volodymyr Hrojsman označil blokádu železničných tratí za zločin, postup ukrajinských nacionalistov kritizoval aj prezident Petro Porošenko. Ako trestný čin vyšetruje blokádu ukrajinská prokuratúra.

Ruská vláda podľa serveru RBK na začiatku marca vyzvala ruských ťažiarov, aby zvážili dodávky železnej rudy podnikom nachádzajúcim sa na území Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Závody v Jenakijeve, Makijivke a Alčevsku kvôli blokáde potrebujú celkovo asi 4,2 milióna ton železnej rudy. Ešte horšie je na tom údajne oceliareň Doneckstal.

Bitka u Slavjanska

V utorok večer sa radikáli blokujúci Donbas stretli s políciou. O incidente neďaleko Slavjanska informovala agentúra Unian. Pri konflikte bolo podľa nej zranených sedem policajtov. Incidentu u Slavjanska sa podľa agentúry Unian zúčastnil aj poslanec Volodymyr Parasjuk, ktorý na policajtov hádzal kamene a snažil sa zmocniť ich zbraní.

Premiér Volodymyr Hrojsman označil blokádu povstaleckých území za zločin, pretože akcie ukrajinských radikálov poškodzujú ekonomiku krajiny. Postihnutá je najmä energetika, pretože veľká časť ukrajinských tepelných elektrární je závislá na donbaskom uhlí. Separatisti v reakcii na blokádu oznámili, že namiesto Ukrajiny budú uhlie predávať do Ruska.

Porošenko v utorok v Kyjeve vyhlásil, že Ukrajina sa musí rozhodne postaviť útokom nepriateľov, ktorí pochopili nemožnosť poraziť armádu na fronte, "a preto sa teraz snažia destabilizovať štát zvnútra".

Na kyjevskom námestí Nezávislosti sa v utorok zišli asi dve stovky ľudí, aby blokádu povstaleckých území podporili. Poslanec parlamentnej strany Svojpomoc Jegor Sobolev na akcii vyzval ukrajinských mužov, aby odišli na východ krajiny a k blokáde sa pripojili.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:15