StoryEditor

Kuriózny rozhovor, ktorý narušili deti, rozvíril debatu o predsudkoch. Prečo ľudia považovali ženu za pestúnku?

12.03.2017, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Vo videu, ktoré videli milióny ľudí, sa objaví manželka profesora a deti odvedie.

Britský profesor medzinárodných vzťahov Robert Kelly sa nečakane preslávil, keď do jeho živého rozhovoru so stanicou BBC nečakane vstúpili dve malé deti a žena, ktorá ich v rýchlosti odviedla.

Video počas piatku a soboty videli na internete milióny divákov, ktorí na sociálnych sieťach nešetrili pobaveným komentármi. BBC pritom s prekvapením konštatovala, že mnohí automaticky predpokladali, že žena, ktorá je viditeľne ázijského pôvodu, musí byť opatrovateľka. Je to však Kellyho manželka.

Strach o prácu?

Keď sa táto záležitosť vyjasnila, rozbehla sa vášnivá diskusia na tému predsudkov, rasy a rasovo zmiešaných manželstiev. "Prečo si každý myslí, že žena na tom humornom videu je pestúnka?" pýta sa jeden používateľ na twitteri.

Niektorí svoj omyl ospravedlňovali výrazom zdeseniae a rýchlosťou, s ktorou žena deti zo záberu kamery odtiahla. Podľa nich bola vedená strachom, že príde o prácu. Opačný tábor naopak tvrdí, že jednoducho chcela zabrániť rušeniu pri manželovom rozhovore, ktorý sa týkal situácie v Kórei po zosadení tamojšej prezidentky.

Predsudky voči ženám

Kórejskí diváci videá mali výhodu a boli v obraze skôr ako ostatní, lebo jedno z detí sa "odťahu" bránilo kórejsky: "Prečo, čo je zle, mami, prečo?"

BBC poznamenala, že predsudky voči ázijským ženám sú v spoločnosti hlboko zakorenené. Jedna čínska študentka v Británii narážala neustále na to, že si ľudia automaticky mysleli, že študuje medicínu alebo ekonómiu, a boli zaskočení, keď zistili, že je študentkou anglickej literatúry.

Novinárku pôvodom z Indie vrátnik pri vstupe do redakcie regionálneho denníka privítal otázkou, či ide "upratať tú kuchyňu". A profesorka japonského pôvodu narodená v Británii vraj pri zoznamovaní pravidelne čelia otázke, odkiaľ je, aj keď je zjavné, že hovorí britskou angličtinou.

01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 12:34