ján pavol IIReuters
StoryEditor

"Obranca pedofilov." Obesený pápež na divadelnej scéne v Poľsku vyvolal škandál

27.02.2017, 18:41
Autor:
ČTKČTK
"Naozajstné divadlo začne až po predstavení," predpovedal režisér a nepomýlil sa.

Rozruch vyvolala v Poľsku hra "Klątwa" (Prekliatie), ktorú na scéne varšavského divadla Teatr Powszechny uviedol chorvátsky režisér Oliver Frlić, ktorého sprevádza povesť umeleckého provokatéra.

V jeho poňatí na javisku vystupuje aj najslávnejší Poliak, pápež Ján Pavol II., a to ako vo scénke s orálnym sexom, tak aj v oprátke a s nápisom "Obranca pedofilov"

V Poľsku vplyvná katolícka cirkev protestuje proti znevažovaniu "svätého pápeža", ktorého urážanie je pre poľských veriacich "mimoriadne bolestné". Proti "ohyzdnému rúhaniu" demonštruje pred divadlom krajná pravica a herci čelia vyhrážkam.

Okamžitý politický rozmer

Prokuratúra začala vyšetrovanie kvôli "urážke náboženského cítenia a verejnému podnecovaniu k spáchaniu vraždy". Za to v prípade usvedčenia hrozia až tri roky za mrežami.

"To predstavenie je jednoducho žumpa a nemalo by mať miesto v poľskej kultúre," vyhlásil poslanec Robert Winnick z vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Divadlo vopred upozornilo, že predstavenie je určené len pre dospelých. Teraz sa obhajuje tým, že slobodu umeleckej tvorby zaručuje poľská ústava a že predstavenie by malo byť posudzované ako "celistvá umelecká vízia", ​​nie podľa jednotlivých scén "vytrhnutých z kontextu".

Spor rýchlo získal aj politický rozmer. Vládni politici volajú po odobratí dotácií divadlu, ktoré ale spadá pod varšavskú radnicu, ktorá ešte zostáva v rukách opozičných liberálov.

Výsmech znepriateleným táborom

"Všetci by sme sa mali tešiť, že divadlo v Poľsku je stále schopné vyvolať taký rozruch. Keby predsa išlo o lacnú provokáciu, emócie by opadli deň po premiére. Znamená to teda, že umelci povedali niečo dôležité," napísal dnes na webe týždenník Newsweek vo svojom poľskom vydaní.

Podľa recenzenta hra "nastavuje zrkadlo" obom navzájom sa nenávidia táborom rozdeleného Poľska, ktoré sú vo svojej nenávisti čím ďalej bezradnejšie - a obom táborom sa hra vysmieva.

"Skoro všetci o predstavení hovoria a píšu, ale skoro nikto ho nevidel - a to sa sleduje jednoducho skvelo," usúdil kritik o "jednom z najzábavnejších divadelných kúskov posledných rokov". O tom podľa neho svedčí aj scéna, v ktorej šialený herec znásilňuje režiséra hry a do toho kričí, že úlohu dostal, pretože je ešte šialenejší než autoritársky vodca vládnej strany Jaroslaw Kaczyński!

A tak možno pár grošov, vynaložených na ďalšie predstavenie, zachráni poľskú demokraciu pred upadnutím do pazúrov diktatúry, usúdil Newsweek.

01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:44