baníci donbasReuters
StoryEditor

Uhoľná kríza na Ukrajine sa vyostruje. Separatisti sa vyhrážajú "znárodnením" baní

27.02.2017, 13:13
Autor:
ČTKČTK
Povstalecké "ľudové republiky" na východe Ukrajiny dnes Kyjevu pohrozili znárodnením všetkých donbaských čiernouhoľných baní.

Šéf doneckých separatistov Alexander Zacharčenko vyhlásil, že prechod šácht do "právneho poľa" separatistov sa uskutoční ku dňu 1. marca, ak Kyjev nezastaví dopravnú blokádu radikálmi obsadených území.

Centrom nového sporu medzi povstalcami a ukrajinskou vládou sú uhoľné bane v Donbase, ktoré zásobujú uhlím ukrajinské tepelné elektrárne. Na prelome januára a februára sa ale železničná preprava uhlia z východu na západ krajiny zastavila. Konflikt ohrozuje dodávky elektriny pre niektoré ukrajinské podniky a pre zhruba desatinu obyvateľstva krajiny.

Podľa agentúry Unian blokádu železničných tratí vyvolali veteráni protipovstaleckej operácie ukrajinskej armády spolu s radikálnymi poslancami kyjevského parlamentu. Premiér Volodymyr Hrojsman označil blokádu železničných tratí za zločin, postup ukrajinských nacionalistov kritizoval aj prezident Petro Porošenko. Ako trestný čin vyšetruje blokádu ukrajinská prokuratúra.

Námestník ministra pre dočasne okupované územia Heorhij Tuka dnes naopak vyhlásil, že blokádu na začiatku zimnej vykurovacej sezóny zaviedli povstalci s cieľom poškodiť ukrajinskú ekonomiku. "Zrušiť blokádu nie je problém, silové riešenie ale nikto nechce," povedal Tuka.

Uhoľné bane na povstaleckom území sú formálne pod správou Ukrajiny, ich prevádzku ale fakticky kontrolujú separatisti. Zacharčenko dnes povedal, že ak Kyjev neodstráni dopravnú blokádu do konca februára, budú ťažobné prevádzky "znárodnené" s tým, že celá výroba sa bude orientovať na Rusko. Spolu s baňami chce Zacharčenko previesť pod povstaleckú správu i všetky ostatné priemyselné závody a podniky služieb.

Kyjev podľa Tuku obsadenie ťažobných prevádzok nevylučuje, ale vývoz uhlia do Ruska považuje za nereálny. "V Rusku uhlie nepotrebujú, majú vlastného nadbytok a zatvárajú šachty," povedal Tuka denníku Ukrajinská pravda. "Znárodnenie" podľa neho vyvolá nezamestnanosť a nespokojnosť obyvateľov Donbasu.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:17