pence stoltenbergReuters
StoryEditor

Plňte záväzok a zvýšte výdavky na obranu, vyzýva Európu americký viceprezident

20.02.2017, 17:37
Autor:
TASRTASR
Záväzok vynakladať najmenej dve percentá HDP na obranu spĺňajú okrem USA len štyria ďalší členovia Aliancie.

Na urýchlené plnenie záväzkov v oblasti finančných výdavkov na obranu vyzval dnes v Bruseli členské štáty NATO viceprezident USA Mike Pence. Stretol sa s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý vylúčil, že štátom nevynakladajúcim dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu by mohla hroziť strata bezpečnostných záruk plynúcich z členstva v Severoatlantickej aliancii.

"Ak plníte dve percentá, podporte v tom ostatných, ak máte plán, ako to dosiahnuť, urýchlite ho. Ak nemáte plán, zožeňte si nejaký," vyhlásil Pence v bruselskom sídle NATO. Pripomenul, že záväzok vynakladať najmenej dve percentá HDP na obranu spĺňajú okrem USA len štyria ďalší členovia Aliancie.

"Prezident aj americký národ očakávajú, že naši spojenci budú robiť viac," zhrnul postoj k výdavkom na obranu viceprezident USA. Silnejšie NATO podľa neho prináša väčšiu bezpečnosť vo svete.

Stoltenberg zdôraznil, že členské štáty Aliancie sa snažia vynakladať viac peňazí na obranu a vlani zaznamenal nárast obranných výdavkov o 3,8 percenta. Na druhej strane odmietol, že nedostatočne výdavky členských štátov Aliancie by mohli ohroziť bezpečnostné záruky, ktoré im členstvo v organizácii garantuje.

Jeho slová kontrastujú s vyjadreniami ministra obrany USA Jamesa Mattisa, ktorý sa minulý týždeň zúčastnil na zasadnutí ministrov obrany štátov NATO. Mattis pohrozil, že ak alianční spojenci do konca roka nezačnú zvyšovať výdavky na obranu, USA by mohli oslabiť svoje záväzky voči NATO, ktoré sú v Európe citeľné.

Pence pri otázke týkajúcej sa bývalého poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna podporil jeho odchod z funkcie. "Sklamalo ma, keď som zistil, že informácie, ktoré mi poskytoval generál Flynn, boli nepresné," vyhlásil viceprezident USA.

Pence zavŕšil v Bruseli svoju prvú zahraničnú pracovnú cestu. Okrem Stoltenberga sa stretol dnes aj s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou, predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Cez víkend navštívil Nemecko a zúčastnil sa na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

01 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 05 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:55