StoryEditor

Trumpov múr sa výrazne predraží. Do plánovania sa chce prezident zapojiť osobne

11.02.2017, 15:25
Autor:
dlmdlm
Hraničného opevnenia dlhého 2 000 kilometrov by sa Američania mohli dočkať koncom roka 2020.

Podľa internej správy amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť bude múr na hranici s Mexikom, ktorý má zabrániť príchodu nelegálnych migrantov z Mexika, americkú štátnu kasu stáť 21,6 miliardy dolárov. Donald Trump, ktorý v prezidentskej počítal s nákladmi vo výške 12 miliárd dolárov, sa tak sekol o takmer desať miliárd.

Do správy amerického ministerstva mala možnosť nahliadnuť agentúra Reuters. Podľa nej má výstavba série múrov a plotov na hranici s Mexikom trvať najmenej tri a pol roka. Hraničného opevnenia dlhého 2 000 kilometrov by sa tak Američania mohli podľa správy dočkať koncom roka 2020.

trumpov múr trumpov múr economist.com

​Výstavbu protiimigračného múru Donald Trump sľúbil počas prezidentskej kampane. Od tej doby sa špekuluje, koľko bude jeho plán vlastne stáť. Dokument citovaný agenúrou Reuters predstavuje zrejme jeden z posledných odhadov pred samotným začatím výstavby.

Podľa správy si ministerstvo vnútornej bezpečnosti od Kongresu sľubuje, že peniaze dostane v apríli alebo máji. Do tej doby bude mať čas na zabezpečenie dodávateľov aby sa mohlo začať stavať najskôr už v septembri.

Donald Trump od začiatku počíta s tým, že výstavbu najprv zafinancuje Kongres, vo finále ju ale podľa jeho vyhlásenia zaplatí Mexiko. Mexické úrady to ale razantne odmietajú a špičky oboch krajín sa kvôli tomu dostali do sporu.

Správa celkové náklady odhaduje na 21,6 miliárd dolárov, podľa pôvodných Trumpových prepočtov to pritom malo byť 12 miliárd. Rezort tento rozdiel vysvetľuje okrem iného ďalšími nákladmi na odkúpenie súkromných pozemkov, kedy sa dajú zároveň očakávať súdne spory s ich majiteľmi.

Výstavba má byť podľa správy rozdelená do troch fáz. Náklady na prvú, ktorá má byť dlhá iba 42 kilometrov, sa odhadujú na 360 miliónov dolárov. Prvá časť bude pravdepodobne tá najjednoduchšia, a Donald Trump tak bude môcť uspokojiť priaznivcov obmedzenia nelegálnej migrácie, ktorí mu v pláne fyzicky oddeliť USA od ich južného suseda fandia. Vybudovanie dvoch ďalších častí už bude väčší oriešok. Práve tu sa totiž nachádza väčšina súkromných pozemkov a zle dostupných hornatých miest, kde sa stavba môže skomplikovať.

Donald Trump uviedol, že osobne zníži náklady na výstavbu múru pozdĺž americko-mexickej hranice tým, že pomôže navrhnúť, alebo vyjednať dobrú cenu. Dodal, že náklady klesnú dole, akonáhle sa zapojí do plánovania.

Trump podpísal exekutívny príkaz o výstavbe múru na južnej hranici USA s Mexikom 25. januára. Mexiko proti hraničnému múru hlasno protestuje. Podľa tamojších obyvateľov ide o snahu, ako rozdeliť rodiny a ako zabrániť ľuďom, aby jazdili do USA za brigádou alebo dočasnou prácou. Ďalší Trumpa vinia z rasizmu a xenofóbie.

01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 23:36