giviReuters
StoryEditor

Proruskí separatisti prišli o významného veliteľa. Stal sa obeťou atentátu

08.02.2017, 11:36
Autor:
TASRTASRdlmdlm
Michail Tolstych, známy pod bojovým menom Givi, prišiel o život pri výbuchu bombovej nálože.

Pri výbuchu bombovej nálože nastraženej vo svojej pracovni na vojenskej základni neďaleko Donecka prišiel dnes o život veliteľ pluku proruských separatistov Michail Tolstych, známy pod bojovým menom Givi.

Oznámilo to dnes "ministerstvo obrany" samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), vyhlásenej proruskými silami na východe Ukrajiny.

Predstaviteľ DĽR Konstantin Dolgov na svojom konte na sieti Twitter napísal, že "Michaila Tolstycha zrejme zlikvidovali výstrelom z reaktívneho plameňometu Šmeľ".

Agentúra UNIAN dodala, že časť budovy, kde sídlil štáb jednotky "Somali", sa nachádza na siedmom poschodí budovy, v ktorej vzápätí vypukol silný požiar.

Smrť veliteľa pluku Somali označilo ministerstvo obrany DĽR za teroristický útok a "pokračovanie teroristickej vojny začatej vedením v Kyjeve proti obyvateľom Donbasu".

Bývalý dôstojník ukrajinskej armády

Ministerstvo dodalo, že v DĽR boli následne posilnené bezpečnostné opatrenia. Obyvateľov republiky jej vedenie vyzvalo, aby zachovali pokoj a v prípade akéhokoľvek podozrenia kontaktovali orgány štátnej bezpečnosti.

Givi sa stal známym ako vodca separatistického práporu "Somali", ktorý zviedol kruté boje o donecké letisko. Na videozázname z roku 2015 slovne a fyzicky napáda zajatých ukrajinských vojakov.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že Tolstych sa v uplynulých dňoch zapojil do bojových operácií v okolí mesta Avdijivka a utrpel tam ľahké zranenie.

Tolstych bol dôstojníkom ukrajinskej armády a po zosadení proruskej vlády na Ukrajine sa stal jedným z aktivistov za sebaurčenie východných regiónov Ukrajiny. Po tom, ako ukrajinské vedenie začalo tzv. protiteroristickú operáciu proti DĽR a Luhanskej ľudovej republike (LĽR), sa Tolstych stal veliteľom pluku a zúčastnil sa na bojoch o Slaviansk a Ilovajsk a o letisko v Donecku. Niekoľkokrát bol terčom pokusov o atentát.

V októbri roku 2016 bol spáchaný atentát na ďalšieho z veliteľov proruských síl - Arsena Pavlova, známeho aj ako Motorola.

Súčasná situácia na východe Ukrajiny:

Kremeľ účasť na vražde popiera

"Absolútne jednoznačne odmietame obvinenia na adresu Ruska o možnej účasti (na vražde Tolstycha). O tom nemôže byť ani reči," zdôraznil dnes na brífingu v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že "zjavne ide o pokus o destabilizáciu situácie v Donbase".

Peskov súčasne vyjadril nádej, že silám, "ktoré stoja za takýmito vraždami, sa nepodarí doviesť konflikt (v Donbase) k ďalšej eskalácii". Zdôraznil, že situácia na juhovýchode Ukrajiny "je aj bez toho napätá v súvislosti s agresívnym konaním ukrajinskej strany".

Hovorca tiež znova odmietol komentovať vyhlásenia amerického Pentagónu, že za obnovením ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, ku ktorému došlo koncom januára, je Moskva.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:37