Nemecká kancelárka urobila pravdepodobne správnu vec v tom, že odmietla zasahovať do kampane a dosiahla aj to, že do nej nezasahovali ostatní európski lídri. Teraz je však jasné, že spolu s ostatnými nebrala hrozbu brexitu príliš vážne. Vyjednanú dohodu s Britániou videla ako maximum toho, čo mohla spraviť, ukázalo sa však, že to bolo menej než mohla Británia akceptovať. V konečnom dôsledku nemohol Cameron vierohodne prezentovať výsledky rokovaní ako dohodu o reformovaných vzťahoch s Európou a nikdy ju tak v kampani ani nespomenul. Dohoda nedokázala ľuďom ponúknuť žiadne presvedčivé obmedzenie imigrácie - stúpenci zotrvania v únii pri tejto otázke lapali po dychu ako ryby na súši. Zástanci brexitu sami priznali, že vhodná ponuka "pridruženého členstva" by ich šance zabila hneď v zárodku. Merkelová a Cameron stavili na to, že dodatky k súčasnému stavu budú stačiť. Nestačili.Reuters
StoryEditor

Koniec Merkelovej éry? Novým nemeckým kancelárom by sa stal Schulz, ukázal prieskum

06.02.2017, 14:52
Autor:
ČTKČTK
Treťou najsilnejšou stranou by sa podľa prieskumu agentúry Insa stala pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko.

Nemecká Sociálnodemokratická strana (SPD) by podľa dnes zverejneného prieskumu agentúry Insa vypracovanom pre denník Bild porazila konzervatívnu únii CDU/CSU. Preferencie SPD priebežne rastú od nedávneho oznámenia kandidatúry bývalého predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza na funkciu kancelára. Konzervatívci dnes oficiálne potvrdili, že ich do volieb povedie súčasná kancelárka Angela Merkelová.

Schulz by sa mohol stať kancelárom

Sociálni demokrati by teraz podľa ankety získali 31 percent hlasov, teda o štyri percentuálne body viac ako minulý týždeň. Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej sesterská Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá stavia kandidátky len v Bavorsku, by socialistom tesne podľahli a dokopy by získali 30 percent hlasov.

​Pomer síl v prípadnej veľkej koalícii by sa tak oproti súčasnému stavu obrátil a Schulz by sa mohol stať kancelárom, poznamenal server časopisu Stern.

SPD porazila CDU/CSU v prieskume agentúry Insa prvýkrát od roku 2012, kedy agentúry začali ankety predvolebných preferencií vykonávať. Napríklad v anketách agentúry Emnid predstihli sociálni demokrati konzervatívcov naposledy v novembri 2006.

Preferencie SPD rastú v súvislosti s nedávnym oznámením, že na kancelára nebude za stranu kandidovať doterajší predseda strany Sigmar Gabriel, ale expredseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Strana kvôli tomu zaznamenala tiež zvýšený záujem o členstvo.

Nemusí ísť o trvalý trend

Odborníci ale upozorňujú, že nemusí ísť o trvalý trend a nadšenie zo Schulza, ktorý zatiaľ nepredstavil mnoho konkrétnych plánov, môže ešte opadnúť.

​Treťou najsilnejšou stranou by sa podľa prieskumu agentúry Insa stala pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD) s 12 percentami hlasov. Len o dva percentuálne body menej by získala postkomunistická strana Ľavica. Do Spolkového snemu by sa so siedmimi percentami hlasov dostali ešte Zelení a po štyroch rokoch by sa do neho vrátili aj liberáli z FDP. Tí by získali šesť percent hlasov.

Voľby do Spolkového snemu sa v Nemecku budú konať 24. septembra. Sociálni demokrati parlamentné voľby vyhrali naposledy v roku 2002 pod vedením Gerharda Schrödera.

01 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 02 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 05 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 02:36