donbas proruskí separatistiReuters
StoryEditor

Kyjev sa obáva ruskej invázie. Z Donbasu už niekoľko dní hlásia prudké boje

01.02.2017, 16:14
Autor:
ČTKČTKdlmdlm
Ukrajinskí vládni činitelia berú vážne možnosť totálnej ruskej invázie.

Na východe Ukrajiny, najmä okolo mesta Avdejevka v Doneckej oblasti, aj dnes pokračovali ozbrojené strety. Vládna strana skoro popoludní oznámila dvoch ďalších mŕtvych a dvoch zranených vojakov, zatiaľ čo proruskí separatisti hlásia neurčený počet civilných obetí paľby ukrajinských síl. Jednotlivé strany sa aj naďalej vzájomne obviňujú z útokov.

Ukrajinská armáda tvrdí, že proruskí separatisti útočia za použitia delostrelectva, tankov a raketometov, čo je striktne v rozpore s Minskými dohodami. Vládni predstavitelia uviedli, že útoky sú ruským pokusom zničiť prímerie vyprovokovaním odvetných akcií, ktoré by boli použité ako zámienka k ďalšej eskalácii konfliktu alebo na propagandu.

Ukrajinské jednotky pozdĺž 500 km dlhej frontovej línie v Donbase boli uvedené do bojovej pohotovosti. Kyjev berie vážne riziko plnej ruskej invázie a nariadil celkovú reformu armády do roku 2020. 

Ostreľovanie Avdejevky raketami Grad z Donecka:

Politický šéf Severoatlantickej aliancie vyzval Moskvu, aby využila svoj "značný vplyv" na separatistov a dosiahla prerušenie bojov.

"Na východe Ukrajiny sledujeme prudký rast napätia pri Avdejevke. Počas uplynulého týždňa bolo prímerie porušené v 5600 prípadoch, zhoršila sa humanitárna situácia, viac ako 20 000 ľudí sa uprostred zimy ocitlo bez vody, elektriny a tepla. Vyzývame na okamžité prerušenie bojov a stiahnutie všetkých síl vrátane ťažkých zbraní," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zdôraznil, že medzinárodným pozorovateľom musí byť umožnený plný prístup do oblasti konfliktu, vrátane hraníc s Ruskom, a uistil, že aliancia je pripravená pokračovať v politickej i praktickej podpore Ukrajiny.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov počas návštevy Abú Dabí naopak vyhlásil, že za terajšími udalosťami stojí priamo ukrajinský prezident Petro Porošenko a že to uznáva aj Západ. Tvrdil, že to zaznamenala aj "inak hlboko predpojatá nemecká tlač".

Z Moskvy sa v tejto súvislosti ozývajú hlasy, že Porošenko by vraj rád zrušil mierové dohody z Minska a problém opäť riešil silou. Podľa niektorých týchto hlasov ukrajinský prezident tiež preveruje, aký postoj voči Ukrajine plánuje zaujať nový americký prezident Donald Trump.

Ruská agentúra TASS v tejto súvislosti napísala, že námestník ukrajinského ministra obrany Ihor Pavlovskyj sa preriekol, že ukrajinské jednotky v Donbase uskutočňujú útočné akcie. "Nech je to, ako chce, dnes sa naši chlapci pri naskytnutej možnosti posunuli meter za metrom, krok za krokom vpred," citoval ho TASS.

Predstaviteľ ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk dnes dopoludnia informoval, že od utorka padol na východe ďalší vojak a 18 utrpelo zranenia. Dve hodiny po poludní potom tlačové centrum protipovstaleckej operácie vládnych síl na východe krajiny (ATO) oznámilo, že dnes zahynuli ďalší dvaja vojaci a dvaja sú zranení.

Povstalecká agentúra DAN s odvolaním sa na nemenovaného člena velenia separatistických síl naproti tomu tvrdila, že ukrajinské jednotky prišli pri pokusoch preraziť frontovú líniu počas uplynulých 24 hodín o 93 vojakov. Zranených podľa neho počítajú na stovky.

Motuzjanyk s narážkou na ruskú podporu povstalcov obvinil "ruské okupačné vojská", že pokračujú v porušovaní akýchkoľvek dohôd o prerušení paľby. "Nepriateľ pokračuje v ostreľovaní ukrajinských pozícií pri Avdijivke, Piskoch, Marijinke, Krasnohorivke a Novogrygorivke z raketometov, tankov, diel, mínometov," povedal. Prakticky rovnaké obvinenia voči ukrajinským silám dnes však vzniesol hovorca separatistov Eduard Basurin.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:19