StoryEditor

Ofenzívu v Mósule vedie elitná Zlatá divízia. Má za sebou výcvik v USA a temnú minulosť

14.01.2017, 23:00
Autor:
ertert
Po invázii amerických vojsk do Iraku podstúpili v USA výcvik určený pre členov špeciálnych jednotiek. Ťaží ich však temná minulosť.

Ofenzíva v irackom Mósule pokračuje veľmi pomaly. Iracké vojská sa do boja so stúpencami Islamského štátu pustili v polovici októbra minulého roka. Až pred pár dňami sa im podarilo islamistov vytlačiť až za rieku Tigris. Bojov sa zúčastňujú desaťtisíce radových vojakov i kurdských ozbrojencov.

Najsmrtonosnejšou silou sú však členovia preslávenej Zlatej divízie. Jednotka teraz sústreďuje niekoľko tisíc mužov, ktorí prešli výcvikom americkej armády. Mnohí z nich dokonca na území Spojených štátov. Pentagon tvrdí, že Zlatá divízia je pre neho najväčším spojencom v boji proti Islamskému štátu, pretože bežné vojská sú prelezené korupciou a chýba im pevné vedenie.

Osemmesačným výcvikom v USA prešiel aj plukovník Arkan Fadhil, píše web The Washington Post. Odniesol si z neho vynikajúcu fyzickú kondíciu, taktické myslenie aj vyberanú angličtinu s typickým americkým prízvukom. V posledných mesiacoch sa z bojiska domov pozrie len výnimočne. Armáda Zlatú divíziu nasadzuje po celom Iraku. "Už sme bojovali úplne všade," tvrdí. "Ramádí, Fallúdža, Rutba, Hit," vymenúva bojiská, ktoré sa stali jeho druhým domovom.

Krušné začiatky Zlatej divízie

Americký generálporučík Mick Bednarek sa na výcviku irackých vojakov podieľal medzi rokmi 2013 až 2015. Aj podľa neho je Zlatá divízia tým najlepším, čím sa môže iracká armáda pochváliť.

Zlatá divízia sa zrodila v roku 2003 po tom, čo Pentagon po invázii riešil problémy s irackými povstalcami. Divízia bola vymodelovaná po vzore amerických špeciálnych jednotiek. Tvoria ju Iračania naprieč všetkými vyznaniami. Nájdeme tu šiitov, sunnitov aj Kurdov. Spoľahnúť sa môžu nielen na výcvik, ale aj na americké vybavenie. Na bojisku sú v plnej zbroji na nerozoznanie od amerických vojakov.

zlatá divízia irak 2 zlatá divízia irak 2 Reuters

​Začiatky Zlatej divízie však neboli bezproblémové. Jej členovia čelili podozreniu, že konajú na priamy rozkaz vtedajšieho premiéra Núrí Málikího. Ten mal niektorých členov využívať na likvidáciu svojich politických protivníkov. "Ľudia nás nenávideli," spomína Fadhil na doby pred bojom proti Islamskému štátu. Teraz ich verejnosť oslavuje.

"Ich premena za posledné dva roky je neuveriteľná," myslí si bývalý plukovník amerických špeciálnych jednotiek David M. Witty. Zlatá divízia sa podľa neho z nenávidenej jednotky stala miláčikom obyčajných Iračanov. Pomáha jej aj fakt, že operuje oddelene od ostatných armádnych štruktúr.

Špeciálne jednotky v konvenčnej vojne

Náplňou práce boli pre členov jednotky až donedávna menšie operácie zamerané na veľmi významné ciele. S odchodom Málikího a vzostupom Islamského štátu sa však čoraz častejšie dostávajú na obyčajné bojisko. "Robili sme na misiách, kde sme operovali v malých tímoch. Nikdy sme neabsolvovali operácie, ktoré robíme teraz, kde sa počíta s tromi alebo štyrmi bataliónmi," opisuje Fadhil.

"V armáde a pri ďalších jednotkách môžeme pozorovať slabé miesta. To však prenáša zodpovednosť na nás," tvrdí brigádny generál Hajder al-Obejdí, ktorý riadil ofenzívu pri Fallúdži. Vojaci sú tlačení k rýchlemu postupu a často tak za sebou nechávajú nepriateľských bojovníkov. Vôbec najhoršie chvíle podľa neho jeho muži zažili na začiatku boja s Islamským štátom v meste Ramádí. Dobytie mesta si vyžiadalo mnoho mŕtvych.

Pred vypuknutím bojov proti islamistom bol režim divízie pomerne voľný. Sedem dní výcviku, sedem dní voľna. Teraz by mali vojaci tráviť dva týždne na bojisku a týždeň odpočívať. V praxi to však príliš nefunguje. Fadhil napríklad počas bitky o Ramádí strávil v teréne 118 dní v kuse. Oddych si podľa všetkého neužijú ani v mesiacoch nasledujúcich.

zlatá divízia irak 3 zlatá divízia irak 3 AP

​Koniec bitky o Mósul je totiž v nedohľadne. Fadhil navyše pripomína, že jeho tím mal ešte nedávno 240 mužov, teraz sa môže spoľahnúť na 190 vojakov. Náhrada za padlých len tak nedorazí. "Nemôžete vo väčších počtoch chrliť mužov pripravených na špeciálne operácie," vysvetľuje. Aj s rednúcimi radmi však podľa armádnych expertov zostáva Zlatá divízia kľúčovou zbraňou v boji irackých síl proti Islamskému štátu.

Priebeh bitky o Mósul

Iracký generál Talib Šaghatí tvrdí, že bitka o Mósul by mohla skončiť do troch mesiacov. Upozornil, že je však ťažké robiť akékoľvek predpovede, lebo v Mósule sa nevedie konvenčný boj.

"Je tam veľa premenných, je to partizánsky boj," povedal Šaghatí. Iracká armáda v stredu oznámila, že obsadila ďalšie tri štvrte východnej časti mesta. Podľa jej odhadov majú teraz vládne jednotky pod kontrolou 85 percent východnej polovice mesta, západná časť je stále v rukách islamistov.

Islamský štát používa bomby, samovražedných atentátnikov, ostreľovačov a má k dispozícii tunely. Aby mohla ofenzíva pokračovať, nezaobíde sa armáda podľa Šaghatího bez podpory medzinárodnej leteckej koalície, ktorú vedú USA. Generál tiež povedal, že aj keď budú islamisti z Mósulu vytlačení, Irak sa bude s terorizmom potýkať ešte dlho potom.

Islamisti teraz obnovujú bombové a samovražedné útoky inde v Iraku a zabíjajú pri nich civilistov po desiatkach. V stredu v Bagdade pri útokoch v obchodných častiach mesta ozbrojenci zabili 11 ľudí a ďalších 40 zranili.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:18