MAFRA/Michal Šula
StoryEditor

Jakeš pre ruský denník: Štátny prevrat zosnovali moji súperi v strane za prispenia KGB

09.01.2017, 11:52
Autor:
ČTKČTK
Bývalý šéf československých komunistov poskytol rozhovor pre ruský internetový denník Gazeta.ru.

Gorbačovova politika perestrojky (prestavby) nebola pripravená ani premyslená. Vyhlásil to bývalý šéf československých komunistov Miloš Jakeš v rozhovore pre ruský internetový denník Gazeta.ru. Gorbačov podľa neho nechápal, že ZSSR drží pohromade ideológia a komunistická strana.

Československo by podľa Jakeša (ktorý sa pred 30 rokmi stal generálnym tajomníkom ÚV KSČ) dopadlo rovnako zle ako Gorbačovov Sovietsky zväz už v roku 1968, keby vtedajší vývoj nezastavil zásah sovietskych vojsk.

"Gorbačovova perestrojka bola nepremyslená. Pomohla vytvárať nespokojnosť, hoci s ňou mala bojovať. Otvorila priestor k ničím neobmedzenej otvorenosti. Každý si hovoril, čo chcel, kritizoval, čo sa mu páčilo, a tak namiesto zjednotenia vznikal rozkol. Ľudia sa začali k režimu stavať negatívne. Urobil to Gorbačov správne?" Povedal denníku 94-ročný Jakeš.

"Logika vývoja nevyžadovala takýto krok, akým bola perestrojka. Bolo potrebné riešiť problémy, súvisiace hlavne so spotrebným tovarom, dopravou atď ... Bolo to ako za Chruščova, kedy po odhalení Stalinovho kultu osobnosti všetci začali kritizovať a krajina slabla, namiesto aby sa zjednotila," usúdil.

Jakeš vraj chystal vlastnú verziu prestavby, ktorá však nekopírovala tú sovietsku. Reformy boli nachystané, ich spustenie v januári 1990 však zmaril "štátny prevrat", zosnovaný podľa Jakeša jeho súpermi vo vládnucej strane za prispenia sovietskej tajnej polície KGB, ktorá si ho priala nahradiť na čele strany a štátu niekým iným.

"Štátny prevrat by sa nepodaril bez prevratu vo vnútri strany," tvrdí s tým, že vnútrostranícky sprisahanci za pomoci Štátnej bezpečnosti využili študentskú demonštráciu k zrážkam s políciou na Národnej triede 17. novembra 1989. "Chceli zvrhnúť stranícke vedenie, ale namiesto toho zničili socializmus," usúdil.

Svoju dlhovekosť pripisuje pravdepodobne tomu, že sa vždy pohyboval, v živote nedržal cigaretu v ruke a alkohol požíval len vzácne. Rád by napísal ešte jednu knihu o budovaní socializmu v Československu, vrátane príčin jeho porážky.

01 - Modified: 2024-03-01 21:34:59 - Feat.: - Title: Nikdy viac tu nebude ruský poriadok, vyhlásil Duda v deň spomienky na prekliatych vojakov 02 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia 03 - Modified: 2023-12-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Najšikanovanejší slovenský režisér. Petra Solana v zahraničí oceňovali, doma smel točiť iba osvetové snímky 04 - Modified: 2023-12-21 10:03:11 - Feat.: - Title: Exilového politika si komunisti dali ako vianočný darček, ten po nedobrovoľnom návrate pristúpil na ich hru 05 - Modified: 2023-12-12 09:42:18 - Feat.: - Title: Kritizuješ Putina? Skončíš v blázinci. Ruská expertka opisuje, čo režim robí s odporcami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:24