Reuters
StoryEditor

Schulz skončí ako predseda europarlamentu, vráti sa do nemeckej politiky

24.11.2016, 13:18
Autor:
ČTKČTK
Podľa prieskumov by mal proti Angele Merkelovej väčšie šance než Sigmar Gabriel.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa nebude začiatkom roku 2017 usilovať o tretí mandát a z čela europarlamentu odíde. Schulz to oznámil dnes v Bruseli s tým, že bude kandidovať v nemeckých parlamentných voľbách na jeseň budúceho roka. Hlavný kandidát na nového predsedu europarlamentu bude známy v decembri.

O Schulzovi sa hovorí ako o možnom kandidátovi sociálnej demokracie na kancelára. Vo vysokej politike Nemecka bude ale pravdepodobne pôsobiť už od februára, kedy sa súčasný nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier podľa všetkého stane spolkovým prezidentom a Schulz by ho mal vo funkcii šéfa nemeckej diplomacie nahradiť.

Končiaci šéf Európskeho parlamentu v dnešnom vyhlásení zdôraznil, že sa bude naďalej zasadzovať o európsku integráciu, ktorú považuje za jeden z najväčších civilizačných úspechov posledných storočí. Práve v dnešnej dobe je podľa neho potrebná silná a sebavedomá Európska únia.

"Počas posledných mesiacov sa v tlači objavilo veľa špekulácií o mojej budúcnosti. Teraz som sa rozhodol. Nebudem tretíkrát kandidovať na predsedu EP. Budúci rok budem kandidovať do nemeckého Spolkového snemu ako líder kandidátky SPD v Severnom Porýní-Vestfálsku," vysvetlil Schulz.

Už niekoľko mesiacov sa hovorí o tom, že by sa tiež mohol namiesto predsedu SPD Sigmara Gabriela stáť kandidátom strany na kancelára. Podľa prieskumov verejnej mienky by mal proti kresťanskej demokratke Angele Merkelovej, ktorá bude do čela vlády kandidovať už po štvrtýkrát, väčšie šance než Gabriel. Sociálni demokrati chcú vybrať svojho kandidáta v januári.

Šéf poslaneckého klubu SPD v Spolkovom sneme Thomas Oppermann Schulzovo rozhodnutie považuje za veľkú stratu pre EP a zároveň za zisk pre ten nemecký. Podobne sa vyjadril aj šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Krok Schulza naopak uvítala Alternatíva pre Nemecko (AfD), podľa ktorej politik stelesňuje aroganciu európskych inštitúcií. Šéf frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR) Syed Kamall označil Schulza "majstrom zákulisných machinácií". Jeho odchod by sa podľa Kamalla mal využiť na preskúmanie práce EP, zvlášť veľkej koalície ľudovcov a sociálnych demokratov, ktorá "vždy nebola sprevádzaná demokraciou a transparentnosťou".

Šéf európskych ľudovcov (EPP) v EP Manfred Weber oznámil, že táto najväčšia parlamentná frakcia oznámi svojho kandidáta na nového predsedu tejto inštitúcie na plenárnom zasadnutí v decembri. Na otázky novinárov, či sa o funkciu bude uchádzať on sám, nechcel Weber priamo odpovedať, ale ani to nevylúčil.

Ako ďalší možní kandidáti za EPP sa uvádzajú írska poslankyňa Mairead McGuinnessová, bývalý slovinský minister zahraničia Alojz Peterle, niekdajší francúzsky minister pre európske záležitosti Alain Lamassoure a bývalý taliansky komisár Antonio Tajani.

01 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 02 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 05 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 08:08