Český prezident tvrdí, že bráni Českú republiku pred nebezpečenstvom terorizmu, s ktorým je migrácia spojená.Mafra/Michal Růžička
StoryEditor

Zeman patrí k Putinovým verným, píše nemecký magazín. Fica zaradil medzi európskych populistov

19.11.2016, 11:10
Autor:
ČTKČTK
Nemecký Der Spiegel sa pozrel na to, kde sú v Európe pri moci populisti. Do výberu sa dostalo aj Slovensko.

Za verného ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi označil nemecký magazín Der Spiegel českého prezidenta Miloša Zemana. Viac než na západ sa orientuje na východ, myslí si. Medzi európskych populistov zaradil aj Zemanovho predchodcu vo funkcii hlavy štátu Václava Klausa.

"Po rozhodnutí o brexite a voľbe Donalda Trumpa sú v EÚ pravicoví aj ľavicoví populisti na vzostupe. Čo ich aj napriek ideologickým rozdielom spája, je odmietanie establishmentu a liberálneho poriadku," píše Der Spiegel.

Medzi pravicových populistov radí napríklad maďarského premiéra Viktora Orbána, predsedníčku francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovú alebo šéfa holandskej Strany slobody Geerta Wildersa. Na ľavicovej strane spektra magazín menuje gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, šéfa slovenskej vlády Roberta Fica alebo českú hlavu štátu.

"Napriek českej väzbe k západu sa radšej orientuje smerom na východ," je presvedčený magazín. Pripomína Zemanove slová o tom, že Česko je teraz nezávislou krajinou, zatiaľ čo predtým príliš podliehalo tlaku Spojených štátov a Európskej únie. Magazín zmieňuje aj tvrdo odmietavý postoj českej hlavy štátu voči protiruským sankciám.

"Ako nástroj okrem Putinovi verného Zemana slúži aj jeho predchodca vo funkcii Václav Klaus, ktorý vo svojom voľnom čase vystupuje na volebných mítingoch AfD (Alternatívy pre Nemecko)," poznamenáva Der Spiegel, ktorý súčasného českého prezidenta charakterizuje aj ako človeka tolerujúceho alkohol.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:18