StoryEditor

Nemecko: Je čas na Marshallov plán pre Afriku

15.11.2016, 06:35
Autor:
(red)(red)
Nemci chcú, aby rozvinuté štáty investovali do afrických krajín peniaze. Sledujú tým aj to, aby do Európy chodilo menej migrantov.

Nemecko v piatok vyzvalo rozvinuté krajiny, aby spoločne odobrili plán podpory ekonomík na africkom kontinente, čím by sa zároveň zoslabil tok migrantov smerujúcich z tohto kontinentu do Európy, informuje agentúra Reuters.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej tím tlačia na zvýšenie verejných a súkromných investícií smerujúcich do Afriky. Ich cieľom by malo byť spomalenie rastúceho počtu migrantov riskujúcich životy pri plavbe cez Stredozemné more.

Nemecký minister pre rozvojovú spoluprácu Gerd Mueller (na Slovensku táto problematika spadá pod ministerstvo zahraničia) povedal, že Nemecko v najbližších týždňoch predstaví detaily nového plánu, ktorý nazval “Marshallovým plánom pre Afriku”, čím načrtol priamu paralelu s obrovským investičným programom, ktorý nakopol nemecké hospodárstvo zdevastované 2. svetovou vojnou. “Musíme v týchto krajinách zainvestovať a dať ľuďom perspektívu do budúcnosti,” povedal na tlačovej konferencii.

“Ak si mladí ľudia v Afrike nedokážu nájsť prácu alebo nevidia budúcnosť v ich vlastných krajinách, nevyberú sa do Európy stovky tisíc ľudí, ale milióny,” doplnil podľa agentúry.

Medzinárodná organizácia pre migráciu oznámila, že v tomto roku sa cez Stredozemné more preplavilo do Talianska takmer 160-tisíc ľudí. 4220 z nich pritom umrelo. Mueller dodal, že okrem tých migrantov, ktorí už uvažujú o odchode do Európy, sa v Afrike nachádza až 20 miliónov vnútorne presídlených ľudí. Teda takých, ktorí museli opustiť svoje domovy, ale zostali vo svoje krajine. Povedal tiež, že tieto skutočnosti by mali byť uznané medzinárodnou komunitou a Afrika by mala získať zastúpenie aj v Bezpečnostnej rade OSN.

Mueller dovysvetlil, že jeho plán je zameraný na rozvojové riešenia v krajinách Afriky, pričom by mal klásť veľký doraz na programy zamerané na mladých, na vzdelávanie, ale aj na posilnenie ekonomík a právneho štátu.

Kancelárka Angela Merkelová túto otázku otvorila už minulý mesiac pri svojej návšteve Afriky, ako aj počas stretnutia krajín G20 - najväčších industrializovaných krajín sveta - ktoré sa pred časom konalo v Číne.

Mueller tiež povedal, že významná časť rozpočtu spolkového ministerstva, ktorý bol navýšený o viac než miliardu eur, poputuje na projekty práve v Afrike.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:30