TASR/AP
StoryEditor

Skoro som položil život a takto sa mi odplatili. Na upratovačov po páde dvojičiek sa zabudlo

07.09.2021, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Na odstraňovaní sutín pracovali tisícky prisťahovalcov, ktorí teraz bojujú s vážnymi zdravotnými problémami.

Lucelle Gilová vstúpila 15. septembra 2001 o siedmej hodine ráno do obrovského oblaku toxického prachu, ktorý sa po zrútení dvojičiek vytvoril na juhu Manhattanu. Trávila v ňom 12 hodín denne po dobu šiestich mesiacov.

Presne dvadsať rokov potom žije 65-ročná Kolumbijčanka bez amerických dokladov s následkami týchto dní. Má rakovinu prsníka - jeden z najčastejších typov rakoviny, ktorý sa objavil u žien povolaných na upratovanie Svetového obchodného centra - ruku, ktorá bolí tak silno, že ​​ju nemôže používať a depresiu, napísala agentúra AFP.

Počas ôsmich mesiacov, ktoré nasledovali po útokoch z 11. septembra, upratovali desaťtisíce ľudí - väčšinou imigranti bez dokladov ako je Lucelle Gilová - Ground Zero (miesto, kde stávali veže WTC - pozn. red). Títo ľudia z neho odpratali približne 1,8 milióna ton trosiek za hodinovú mzdu, ktorá predstavovala 7,5 až desať dolárov, teda o niečo vyššiu, než bola vtedajšia minimálna mzda.

Netušili, že budú vystavení toxickým a rakovinotvorným látkam, ako je olovo a azbest, a rozvinú sa u nich ochorenia dýchacích ciest, azbestóza, posttraumatická stresová porucha a depresie.

Prišli o to najcennejšie

"O výročí útokov nerada premýšľam ... mám pocit, že sa tam vraciam," povedala Gilová na nedávnom stretnutí podpornej skupiny pre upratovačky z 11. septembra, ktoré sa príležitostne koná v newyorskej štvrti Queens. Spomína si, že občas narazila na ľudské pozostatky, keď dlhé hodiny upratovala. "Išla som domov v domnení, že stále upratujem ... skoro som sa z toho zbláznila," opísala.

​Lucelle Gilová sníva o tom, že ako odmenu za šesť mesiacov upratovania získa povolenie na trvalý pobyt. V roku 2017 predstavil jeden z demokratických zákonodarcov zákon zaisťujúci legalizáciu pobytu pre upratovačky bez dokladov, ale bez úspechu.

"Je nespravodlivé, že upratovači zostali bez dokladov, pretože prišli o to najcennejšie, o svoje zdravie. Neexistuje žiadna platba, ktorá by to vyrovnala ... zdravie je na nezaplatenie," uviedla ďalšia kolumbijská upratovačka Rubiela Ariasová v skromnej ​​miestnosti, ktorú si prenajíma vo štvrti Queens. Ariasová, ktorá roky bojuje za legalizáciu pobytu hispánskych upratovačov, tiež trpí chorobami tráviaceho a dýchacieho ústrojenstva a depresiami.

Ako sa zmenilo miesto zrútenia dvojičiek za 10 rokov od teroristického útoku:

Podľa federálneho Fondu pre odškodnenie obetí zomrelo na choroby spojené s útokmi z 11. septembra cez dvetisíc upratovačov, záchranárov a policajtov.

V posledných rokoch bolo deportovaných mnoho upratovačov bez povolenia na pobyt vrátane tých chorých, hovorí Rosa Brambleová z Kolumbijskej univerzity. Brambleová vedie podpornú skupinu, ktorú navštevuje aj Lucelle Gilová. Ostatní, ktorí už nemohli pracovať, sa navždy vrátili do svojej rodnej krajiny. "Tu nemohli platiť nájom," povedala.

Väčšina upratovačov má zdravotné poistenie vďaka špeciálnemu federálnemu programu vytvorenému po útokoch, ale mnoho z nich nikdy nedostalo žiadne odškodné.

Ako prebieha odškodňovanie

To je prípad päťdesiatročného peruánskeho upratovača Franklina, ktorý trpí niekoľkými ochoreniami dýchacích ciest a v roku 2019 sa vrátil do Limy, aby sa staral o svoju chorú matku, ktorú nevidel 20 rokov. Keď sa chcel vrátiť do New Yorku, aby pokračoval v liečbe, ktorú dostáva v rámci špeciálneho programu, a podal žiadosť o odškodnenie, americká ambasáda v Lime mu zamietla vízum. V júni sa dvakrát pokúsil nelegálne prekročiť hranicu medzi USA a Mexikom.

"Pri upratovaní Ground Zero som skoro položil život a nie je fér, aby mi to takto oplatili. Neviem, čo mám od života čakať," povedal pri telefonickom rozhovore z mexického Ciudad Juárez. Franklinovi, ktorý radšej tají svoje priezvisko, sa s pomocou pašerákov podarilo vrátiť do USA na tretí pokus v polovici júla.

Niektorí upratovači, ktorí podnikli právne kroky proti mestu New York alebo spoločnostiam, ktoré ich zamestnávali, boli odškodnení. Americký Kongres schválil v roku 2011 zákon, ktorý zaručuje finančnú kompenzáciu chorým z 11. septembra vo výške 250-tisíc dolárov.

Lucelle Gilová takto dostala 40-tisíc dolárov v roku 2018, ale bez pracovného povolenia jej suma umožnila iba splatiť dlhy. "S nami Hispáncami sa zaobchádza horšie ako s ostatnými pracovníkmi z 11. septembra," uviedla.

"Upadli sme do zabudnutia," povedala 56-ročná guatemalská upratovačka Rosa Duqueová, ktorá tiež trpí dýchacími problémami a vedie kampaň za legalizáciu pobytu pre všetkých pracovníkov, ktorí sa podieľali na upratovaní Ground Zero.

"Keď nás požiadali, aby sme tam išli, nikto sa nás nepýtal, či máme povolenie na pobyt," dodala.

01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 03 - Modified: 2024-03-16 10:28:01 - Feat.: - Title: Ulice New Yorku plní nelegálne lešenie. Bojovať s ním bude umelá inteligencia 04 - Modified: 2024-03-01 19:24:03 - Feat.: - Title: Už žiadne vrecia s odpadkami v uliciach. New York rázne zametá so smradom aj potkanmi 05 - Modified: 2024-02-13 06:32:51 - Feat.: - Title: Po streľbe na stanici metra v New Yorku hlásia jednu obeť a päť zranených. Polícia hľadá vinníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:38