Reuters
StoryEditor

Švédi testujú kontroverzný projekt. Džihádistom ponúkajú prácu, ubytovanie i peniaze

23.10.2016, 17:15
Autor:
rdurdu
Radnica tvrdí, že k džihádistom sa treba správať rovnako, ako k neonacistom.

Program na rehabilitáciu bojovníkov Islamského štátu, ktorí sa vrátili do Švédska, predstavila radnica mesta Lund, ktoré leží na juhu krajiny. Týmto ľuďom chce pomôcť pri hľadaní práce, ubytovania, ale chce ich podporiť aj finančne. Predstavitelia mesta tvrdia, že kontroverzné rozhodnutie má za cieľ reintegráciu džihádistov do spoločnosti.

Anna Sjöstrandová, koordinátorka projektu, uznala, že ide o kontroverzný postup, no tvrdí, že bývalí bojovníci kalifátu by mali mať rovnaké podmienky ako bývalí kriminálnici, či príslušníci neonacistických zoskupení. "Mali by sme sa k nim správať rovnako," uviedla.

Uniknúť z okolia džihádistov

"Ak ste spáchali zločin, mali by ste zaň niesť zodpovednosť, ale je tu mnoho aspektov - je omnoho lacnejšie týchto ľudí reintegrovať, ako ich opustiť," dodala.

Kriminalista Christoffer Carlsson uviedol, že tento plán podporuje, pretože navrátilci musia uniknúť z okolia džihádistov a prerušiť s nimi kontakty a dodáva: "Musíte mať zdroje, musíte sa zaradiť na trh práce, potrebujete papiere, potrebujete strechu nad hlavou."

Mosul môže spustiť ďalšiu vlnu

"Nechápem, prečo by sme mali k ľuďom, ktorí opustili násilný extrémizmus, správať odlišne," uviedol.  O zavedení rovnakého projektu uvažujú aj radnice z ďalších švédskych miest, menovite Malmö, Borlänge a Örebro, píše Independent.com. Odhaduje sa, že do Švédska zo Sýrie a Iraku vrátilo 140 ľudí. Švédsko patrí medzi krajiny, v ktorých pripadá najviac bojovníkov IS na hlavu.

Európa sa už dlho zaoberá otázkou, ako riešiť prípady džihádistov, ktorí sa vrátili na starý kontinent, po tom, ako kalifát začal prehrávať na viacerých bojiskách. Julian King, eurokomisár pre bezpečnosť, uviedol, že strata Mosulu môže viesť k návratu viacerých bojovníkov do Európy. Odhaduje sa, že jedna pätina bojovníkov IS, čo je zhruba 3700 ľudí, má občianstvo krajín západnej Európy.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty 04 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:53