Bhumibol AdulyadejReuters
StoryEditor

Zomrel najdlhšie vládnuci monarcha sveta. Thajský kráľ panoval 70 rokov

13.10.2016, 15:42
Autor:
ČTKČTK
Úmrtie monarchu, ktorý dlhodobo čelil vážnym zdravotným ťažkostiam, potvrdil thajský kráľovský palác.

Vo veku 88 rokov dnes zomrel thajský kráľ Pchúmipchona Adundét. Panovník vládol 70 rokov a bol najdlhšie vládnucim panovníkom na svete.

"Jeho Veličenstvo skonalo v pokoji v Siriradžskej nemocnici," uviedla kráľovská kancelária vo svojom vyhlásení. Úrad spresnil, že smrť nastala v 15:52 miestneho času (11:22 SELČ).

V čase oznámenia úmrtia prerušili všetky thajské televízie svoje programy, aby v priamom prenose priniesli zábery z nemocnice a jej okolia, kde stovky ľudí smútili a plakali. Väčšina bola oblečená v ružovej a žltej farbe, čo sú podľa dvorných astrológov monarchove šťastné farby.

O kráľovom skone sa v Thajsku špekulovalo už niekoľko hodín pred oficiálnym oznámením. Istota sa potom prehlbovala s ohlásením mimoriadneho zasadnutia vlády a po nej i parlamentu. Premiér Prajutch Čan-Oča náhle zrušil plánovanú zahraničnú cestu.

Na internetových sociálnych sieťach sa potom začali množiť ďalšie dôkazy: niekto vypustil záznam z mobilného telefónu, ako lekári a ďalší zamestnanci nemocnice, kde bol kráľ hospitalizovaný, spievajú štátnu hymnu. Objavili sa tiež fotografie prípravy katafalku, na ktorom bude telo mŕtveho umiestnené, aby mu mohli Thajčania vzdať úctu.

Palác už v stredu oznámil, že zdravotný stav kráľa sa zhoršil. Od stredy sa prepadá thajský akciový trh a kurz meny.

Kráľa v stredu navštívili jeho štyri deti, vrátane korunného princa, ktorý sa kvôli otcovmu zdravotnému stavu vrátil zo zahraničia. Šéf vládnucej vojenskej junty v ten istý deň zrušil plánovanú návštevu provincie na východe krajiny so zdôvodnením, že sa pripravuje na prijatie u korunného princa.

Panovník absolvoval minulý víkend v nemocnici niekoľko zákrokov a odvtedy zostal napojený na umelú obličku a pľúca.

Pchúmipchona Adundét mal vážne zdravotné problémy od roku 2006 a v posledných rokoch bol často hospitalizovaný. V spoločnosti sa tešil veľkej vážnosti a v politicky výbušnej dobe po zvrhnutí premiérky Jinglak Šinavatrovej, po ktorej sa chopila moci armáda, bol vnímaný ako symbol kontinuity politického systému.

Následníkom trónu je kráľov jediný syn Maha Vadžiralongkorn. Vzhľadom k polobožskému postaveniu panovníka aj neistote ohľadom princovej osobnosti je však nástupníctvo v Thajsku krajne citlivou otázkou.

Krajinu čaká 30 dní štátneho smútku, počas ktorých budú zakázané akékoľvek oslavy, upozornil premiér.

01 - Modified: 2023-11-30 11:21:36 - Feat.: - Title: Cisár, ktorý nepoznal porážku a zdolala ho až smrť. Karol IV. sa na sklonku života dopustil osudného omylu 02 - Modified: 2023-06-17 15:03:33 - Feat.: - Title: Stovky osôb dostali vyznamenania pri príležitosti narodenín britského kráľa Karola III. 03 - Modified: 2023-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Originálny princ, ktorý sa dočkal trónu: Kráľovná Alžbeta bola povahou Karola III. zdesená už v jeho detstve 04 - Modified: 2023-05-06 09:56:15 - Feat.: - Title: Aký bohatý je Karol III.? Korune patrí majetok za desiatky miliárd, kráľ však z nich má len omrvinky 05 - Modified: 2023-05-06 13:41:51 - Feat.: - Title: SLEDUJEME ONLINE Koniec korunovácie Karola III.. Kráľovský pár na záver pozdravil verejnosť z balkóna Buckinghamského paláca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:59