islamský štát vlajkaReuters
StoryEditor

Islamisti sa dôkladne pripravujú na obranu Mósulu. Podmínovali mosty a verbujú deti

12.10.2016, 10:33
Autor:
ČTKČTK
Iracká armáda niekoľko mesiacov pripravuje ofenzívu proti IS v druhom najväčšom irackom meste, podľa vlády by mala začať v krátkom čase.

Bojovníci Islamského štátu (IS) zamínovali iracký Mósul, vykopali pod ním tunely a využívajú deti ako agentov. S odvolaním na irackých a amerických predstaviteľov o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş dnes povedal, že Turecko sa mósulskej operácie zúčastní, ak do nej nebudú zapojené sýrske kurdské milície YPG. Turecko ich radí k teroristickým skupinám.

Medzi Irakom a Tureckom panuje napätie kvôli prítomnosti tureckých vojakov na irackom území. Ankara tvrdí, že sú tam, aby pomáhali cvičiť irackých vojakov na boj proti IS, Bagdad ale trvá na tom, že k tureckej misii nedal súhlas.

Prítomnosť Turkov považuje za porušenie suverenity. Kurtulmuş dnes uistil, že tureckí vojaci vo výcvikovom tábore Bašika zostanú, kým nebude IS vytlačený z Mósulu. Podľa agentúry Reuters má Turecko na irackom severe 2000 vojakov.

Do turecko-irackého sporu sa zamiešali v utorok USA. Ich ministerstvo zahraničia vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že všetky zahraničné jednotky by mali v Iraku pôsobiť len v spolupráci a so súhlasom tamojšej vlády.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok k napätiu prispel výrokom, že Turecko nemôže byť vylúčené z oslobodzovacej operácie v Mósule a že svojich vojakov z Bašiky nestiahne, keďže turecká armáda nebude prijímať rozkazy z Bagdadu.

Ešte predtým Ankara vyvolala v Bagdade búrku tvrdením, že ak zapojí Irak do boja o prevažne sunnitský Mósul šiitske milície, vyvolá vojnu medzi sunnitmi a šiitmi.

Agentúra Reuters získala informácie o situácii v Mósule a podľa svedkov tam IS pripravuje samovražedných atentátnikov. Umiestnil výbušniny pod mostami a znásobil hliadky. Členovia islamskej radikálnej organizácie si vraj oholili brady, aby splynuli s miestnou populáciou. Vykopali tiež tunely, často menia svoje veliteľské stanovištia a vyhrážajú sa smrťou všetkým, ktorí budú hovoriť o "oslobodení" Mósulu.

V meste je podľa jedného svedka vidieť aj osemročné deti s pištoľami. Dostali za úlohu získavať informácie o občanoch a odovzdávať ich IS. "Pohľad na to, ako sa z mósulských detí stávajú budúci teroristi, je srdcervúci. Povedal som svojmu sedemročnému synovi všetko o autizme a poučil ho, aby sa vyhol naverbovaniu tým, že bude predstierať duševnú chorobu," povedal jeden svedok agentúre Reuters.

Humanitárne organizácie predpovedajú veľkú utečeneckú vlnu, v prvých dvoch týždňoch po začatí bojov z Mósulu podľa nich ujde 200 000 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:47