Reuters
StoryEditor

Trumpa opúšťajú republikánske špičky, miliardárovi vyčítajú sexistické výroky

09.10.2016, 16:52
Autor:
fkafka
Stále viac republikánov sa odvracia od kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ide o reakciu na jeho obscénne a sexistické výroky z roku 2005, ktorých záznam pred časom zverejnil denník The Washington post. Trump sa na páske chváli, ako svoje prominentné postavenie využíva vo vzťahu k ženám.

Od piatku, kedy bol záznam zverejnený, už podporu Trumpovi odrieklo najmenej dvanásť vysoko postavených republikánov. Zatiaľ poslednými nespokojencami sú bývalý prezidentský kandidát a senátor John McCain a bývalá ministerka zahraničia Condoleezza Riceová, píše BBC.

McCain, ktorý ani predtým nepatril k horlivým podporovateľom súčasného republikánskeho kandidáta, povedal, že je nemožné, aby pokračoval v podpore jeho kandidatúry. Ďalšiu podporu vylúčila aj Riceová. "Dosť! Donald Trump by nemal byť prezident. Mal by odstúpiť," povedala.

Ďalšia je napríklad senátorka za New Hampshire Kelly Ayottová. "Nemôžem a nebudem podporovať prezidentského kandidáta, ktorý sa chváli degradováním a útokmi na ženy," uviedla vo vyhlásení. Rovnako ale vylúčila, že by volila Clintonovú. Namiesto toho vraj na svoj volebný lístok "napíše" meno Trumpovho spolukandidáta na viceprezidenta Mika Pencea.

Nech kandiduje Pence

A zrejme nie je jediná. Aj viacero ďalších republikánov uviedlo, že by volili Pencea. Podľa serveru The Guardian sa v piatok republikáni zišli vo svojom sídle, aby prediskutovali možné cesty k odstaveniu Trumpa. Schôdzka však skončila bez konkrétnych záverov.

Do popredia tých, ktorí by radi dostali viceprezidentského kandidáta Mika Pencea, ktorého si po svoj bok vybral sám Trump, do sedla, sa postavil významný senátor John Thune. "Donald Trump by mal odstúpiť a Mike Pence by mal byť s okamžitou platnosťou náš kandidát," uviedol Thune vo svojom vyhlásení.

Samotný Pence povedal, že bol "urazený" Trumpovými výroky, ale vďačný za ospravedlnenie a ľútosť vyjadrenú americkému ľudu. "Modlíme sa za jeho rodinu a pozerajme na zajtrajšok, keď dostane príležitosť ukázať, čo je v jeho srdci, až predstúpi pred národ," dodal Pence.

Trump: Nulová šanca, že to vzdám

Trump však odstúpiť nemieni. Na svojom Twitteri reagoval tým, že zo závodu o prezidentskú funkciu nikdy nevystúpi. "Nulová šanca, že prestanem," citoval ho Wall Street Journal.

Trumpa sa v krátkom vyhlásení zastala jeho žena Melanie: "Manželove slová sú neprijateľné a urážajú ma. Toto nereprezentuje môjho muža, ako ho poznám. Má srdce a myseľ lídra. Dúfam, že ľudia prijmú jeho ospravedlnenie, ako som ho prijala ja a budú sa sústrediť na dôležité veci, ktorým čelí náš národ a svet."

Sám Trump sa už za svoje slová z roku 2005 ospravedlnil. "Nikdy som nepovedal, že som dokonalý, alebo nepredstieram, že som niekto, kto nie som," povedal a dodal, že oné slová nevystihujú, kým je. "Povedal som to, bolo to zlé a ospravedlňujem sa za to," kajal sa prostoreký magnát.

Trumpa už počas jeho kandidatúry zavrhlo hneď niekoľko republikánov. Medzi tých, ktorí už skôr deklarovali, že hlas Trumpovi nedajú, patrí napríklad bývalý guvernér Floridy a člen bushovskej dynastie Jeb Bush, guvernér Ohia John Kasich či bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney.

U niektorých sa predpokladá, že budú voliť Clintonovú. Medzi nich patrí bývalý prezident George Bush starší alebo výkonná riaditeľka Hewlett Packard Meg Whitmanová.

Ďalej sa Trump síce môže spoľahnúť na podporu šéfa americkej Snemovne reprezentantov Paula Ryana, aj on však na výroky zareagoval a odvolal pozvanie Trumpa na zraz republikánov vo Wisconsine. Uviedol tiež, že bol "znechutený" tým, čo počul.

Ako sa odklon časti republikánov prejaví v Trumpových preferenciách, zatiaľ nie je jasné. Isté je však to, že magnát poskytol muníciu svojej protikandidátke na post v Bielom dome. Clintonová už výrok označila za "odporné" a predpokladá sa, že Trumpovo zaváhanie využije aj pri blížiacej sa, v poradí druhej, predvolebné debate, ktorá prebehne v nedeľu večer amerického času v meste Saint Louis.

Pozrite si aj štipľavý odkaz, ktorý Trumpovi poslal herec a režisér Robert De Niro:

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:02