Reuters
StoryEditor

Unikli výsledky nového hlasovania. Lajčák je v boji o šéfa OSN na druhom mieste

09.09.2016, 19:27
Autor:
TASRTASR
Výsledky stále nie sú definitívne. Dôležitejší ako počet hlasov "za" je počet negatívnych hlasov.

Portugalský expremiér António Guterres zostáva aj po dnešnom hlasovaní Bezpečnostnej rady OSN najväčším favoritom na obsadenie funkcie generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov. Informuje o tom agentúra AP, citujúc nemenované diplomatické zdroje. Na druhom mieste podľa nich zostáva slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

"Proces pokračuje ďalej a budú ďalšie kolá hlasovania. Z týchto dôvodov by bolo predčasné vyjadrovať sa k hlasovaniu a priebežným výsledkom týchto indikatívnych kôl," uviedol na margo výsledku slovenského kandidáta hovorca MZVaEZ Peter Stano.

Pätnásťčlenná Bezpečnostná rada OSN udelila Guterresovi 12 hlasov "za" a dva "proti", pričom jedna krajina nevyjadrila žiadny názor. Lajčák dostal desať pozitívnych hlasov, štyri negatívne a jeden neutrálny.

Priebežne tretie miesto patrí bývalému šéfovi srbskej diplomacie Vukovi Jeremičovi, ktorý dostal deväť hlasov "za", štyri hlasy "proti" a dve abstencie.

Na štvrtú pozíciu sa zo šiesteho miesta posunul bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srgjan Kerim. Na piatom mieste skončila jediná žena v tomto zápolení, argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová.

Výsledky stále nie sú definitívne. Dôležitejší ako počet hlasov "za" je počet negatívnych hlasov; indikuje, že členské krajiny kandidáta nechcú. Veľkú úlohu zohráva aj počet hlasov "bez názoru". Ten totiž svedčí o tom, že daný kandidát nikomu neprekáža a v ďalších kolách má šancu zmeniť tieto hlasy na pozitívne.

Ide o v poradí už štvrté kolo neformálneho hlasovania, podľa agentúry DPA sa však v septembri uskutoční ešte jedno kolo. Od októbra bude výberový proces zahŕňať aj farebne odlíšené hlasovacie lístky, aby bolo možné určiť, ako hlasovalo päť stálych členov rady - Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA.

Ohlásenie kandidatúry Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN:

V tejto fáze výberového konania už bude priestor na lobovanie všetkých kandidátov a štátov na najvyššej úrovni vrátane ministrov, premiérov a prezidentov.

Je zjavné, že výsledok výberového procesu bude odrazom kompromisu kľúčových členov BR OSN. Vo všeobecnosti sa týmto predbežným hlasovaniam nepripisuje v diplomatických kruhoch veľký význam. Druhé funkčné obdobie súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna vyprší 31. decembra tohto roku.

01 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 02 - Modified: 2024-05-02 12:36:05 - Feat.: - Title: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže podľa OSN trvať 80 rokov 03 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 07:45:00 - Feat.: - Title: Izraelská pozemná operácia v Rafahu by bola nevýslovnou katastrofou, varuje OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:46