Reuters
StoryEditor

Severná Kórea urobila najsilnejšiu jadrovú skúšku, jej južný sused je v pohotovosti

09.09.2016, 07:07
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Štátna televízia informovala, že armáda uskutočnila úspešný pokusný výbuch jadrovej hlavice, ktorý bol odpoveďou na nepriateľské postoje Spojených štátov.

Severná Kórea dnes oznámila, že úspešne uskutočnila skúšku "jadrovej explózie", ktorá mala preveriť silu jej nukleárnych bojových hlavíc. Tento test bol silnejší ako predchádzajúce výbuchy.

Ako stredne silné zemetrasenie

Severokórejská štátna televízia uviedla, že test zvýšil úroveň jadrového arzenálu krajiny a je sčasti reakciou Pchjongjangu na medzinárodné sankcie, ktoré nasledovali po jeho predchádzajúcom nukleárnom teste z januára a po odpálení rakety dlhého doletu z februára. Informovala o tom svetová agentúra AP.

Severná Kórea vyhlásila, že sa bude ďalej snažiť zvyšovať kvantitu a kvalitu svojich jadrových zbraní.

Podľa americkej geologickej služby USGS mal otras silu 5,3 stupňa Richterovej škály. Juhokórejská armáda uviedla, že išlo pravdepodobne o jadrový test. Množstvo energie uvoľnenej pri výbuchu zodpovedalo podľa agentúry Jonhap približne desiatim kilotonám, zatiaľ čo pri zatiaľ poslednej januárovej skúške hovoril Soul o šiestich.

Podľa amerického analytika osloveného agentúrou Reuters zodpovedala vzhľadom na oznámenú silu otrasu energia uvoľnená pri predpokladanej explózii dokonca 20 až 30 kilotonám.

Južná Kórea v pozore

Juhokórejský prezidentský úrad zvolal mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady štátu. Prezidentka Pak Kun-hje označila test za čin "fanatickej nezodpovednosti" a priamu hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo. Soul uviedol, že chce kvôli skúške tlačiť na sprísnenie medzinárodných sankcií proti svojmu severnému susedovi.

Prezidentka o udalosti telefonicky hovorila so svojím americkým kolegom Barackom Obamom, ktorý bol na ceste zo summitu v Laose. Obaja štátnici o severokórejskej jadrovej hrozbe rokovali tento týždeň práve na summite ASEAN, kde šéf Bieleho domu prisľúbil, že jeho krajina bude spolupracovať s OSN na ďalšom sprísnení sankcií voči Pchjongjangu.

Hovorca Obamovej Národnej bezpečnostnej rady Ned Price médiám povedal, že Washington o seizmickej aktivite na severe polostrova vie a situáciu monitoruje.

Otrasy potvrdzuje Japonsko aj Čína

O zrejmom jadrovom teste v severovýchodnej časti Kórejského polostrova hovorí tiež úrad japonského premiéra Šinza Abeho, ktorý poveril príslušných ministrov pozorným sledovaním ďalšieho vývoja a analýzou informácií. Aj Tokio chce iniciovať sprísnenie sankcií.

Takisto čínsky úrad mapujúci zemetrasenia prisúdil otrasy v KĽDR zrejmému výbuchu. Seizmická aktivita bola nameraná o 8:30 miestneho času (2:30 SELČ) a došlo k nej na povrchu zeme. Čína aj Japonsko začali meranie prípadnej zvýšenej radiácie v ovzduší.

Severná Kórea tento rok stupňovala frekvenciu skúšok svojich rakiet stredného a dlhšieho doletu schopných niesť jadrové hlavice. Pchjongjang opakovane slovne hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za ich spoločné vojenské akcie na polostrove a za sankcie voči režimu. Severokórejský diktátor Kim Čong-un opakovane tvrdil, že sa krajina pripravuje na ďalší jadrový test.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 03 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 04 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:57