StoryEditor

Majiteľ parížskej reštaurácie vyhodil moslimky. Ste teroristi, rozčúlil sa

29.08.2016, 18:34
Autor:
abaaba
Majiteľ francúzskej reštaurácie vyhodil v sobotu z podniku dve moslimky v šatkách s tým, že takýchto ľudí v podniku nechce.

Celý incident sa pravdepodobne jednej z žien podarilo zachytiť na video. Na sociálnych sieťach získalo video veľa pozornosti. Majiteľa vyšetruje prokuratúra kvôli diskriminácii.

"Teroristi sú moslimovia a všetci moslimovia sú teroristi. Táto veta hovorí všetko, zanalyzujte si to," hovorí majiteľ reštaurácie vo videu dvom moslimkám pri stole. Ženy mu odpovedali, že odídu, muž sa však ľahko nechal povzbudiť k ďalšej diskusii. "Ľudí ako vás tu nechcem," dodal. Na videu je vidieť, že jedna zo žien má na hlave šatku, ako poznamenáva web al-Džazíra.

K incidentu došlo cez víkend v michelinskej reštaurácii Le Cenacle vo štvrti Tremblay-en-France na predmestí Paríža a kauza sa rýchlo rozšírila na sociálnych sieťach.
Na sieti Foursquare, kde ľudia hodnotia podniky, sa rozbehla diskusia o podniku. "Jedlo je priemerné a majiteľ rasista," napísal jeden z užívateľov. "Riskujete šok z rasistickej diskusie. Ak je to možné, choďte inam," napísal iný.

Celý prípad už podľa denníka Le Figaro rieši parížska prokuratúra ako rasovo motivovanú diskrimináciu. V nedeľu sa pred reštauráciou zišla skupina ľudí, ktorí po majiteľovi žiadali vysvetlenie. Majiteľ sa podľa webu Le Parisien ospravedlnil a povedal, že sa veci vymkli z rúk. Nechal sa vraj uniesť napätím okolo debát týkajúcich sa zákazu burkín vo Francúzsku aj tým, že jeden z jeho priateľov zomrel vlani v koncertnej sieni Bataclan. Tú prepadli islamskí teroristi 13. novembra.

Incident prišiel v čase, keď Francúzsko intenzívne rieši otázky začleňovania moslimov do spoločnosti. Minulé týždne sa diskusia stočila ku kauze týkajúcej sa nosenia burkín, moslimských plaviek zakrývajúcich celé telo.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:37