Václav Klausklaus.cz
StoryEditor

Európa potrebuje revolúciu a povstanie más, vyzýval Klaus na zjazde nemeckých pravicových populistov

22.08.2016, 22:35
Autor:
ČTKČTK
Európa potrebuje zásadnú zmenu, takmer revolúciu, inak jej kvôli masovej migrácii hrozí zničenie, je presvedčený bývalý český prezident Václav Klaus.

Na predvolebnej akcii Alternatívy pre Nemecko (AfD) v severonemeckom Schwerine dnes večer hovoril aj o povstaní más a jasne sa vymedzil voči nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Alternatívu pre Nemecko, mnohými označovanú za pravicovo populistickú, Klaus podporil už po niekoľkýkrát.

"Považujem za česť, že môžem znovu prehovoriť na zhromaždení počas volebnej kampane AfD," povedal na začiatku svojho asi dvadsať minútového vystúpenia Klaus.

Robí tak vraj s radosťou, aj keď podľa svojich slov kvôli podpore strany už prišiel o možnosť vystúpiť na niektorých nemeckých konferenciách alebo univerzitách.

Hlavnú časť svojho prejavu prednášaného v nemčine, ktorý niekoľkokrát prerušil potlesk, venoval český exprezident migrácii, ktorá je tiež ústredou témou volebnej kampane AfD.

Pokračovanie masovej migrácie iných kultúr a civilizácií zničí Európu aj bez terorizmu, myslí si Klaus. "Teraz je jasné a evidentné - dúfajme, že aj pre vašu kancelárku - že dnešná vlna terorizmu je nevyhnutnou súčasťou masovej migrácie," vyhlásil tiež Klaus pred asi 150 priaznivcami AfD v jednom zo schwerinských hotelov.

Merkelová nedávno odmietla, že by islamistický terorizmus do Nemecka priniesli utečenci. Je podľa nej fenoménom, s ktorým má spolková republika problémy už mnoho rokov, nie od doby, kedy pred rokom otvorila hranice pre státisíce najmä sýrskych utečencov.

Aby sa starý kontinent vyhol možnému zničeniu, sú podľa Klausa potreba zásadné a hlboké zmeny. Pre takúto širokú spoločenskú zmenu je potrebná takmer revolúcia, "niečo podobné, ​​čo sme museli urobiť v novembri 1989," uviedol český exprezident v narážke na pád komunistických režimov v strednej a východnej Európe. V tomto kontexte hovoril aj o povstaní más, tak ako ho pomenoval španielsky filozof José Ortega y Gasset.

Práve AfD je podľa Klausa jedinou politickou silou, ktorá sa dnes môže postaviť nemeckému establishmentu. "Musíte ísť do najmenších dedín vo vašej spolkovej krajine a zaklopať na všetky dvere vo vašom volebnom obvode. Inak nie je možné voľby vyhrať," apeloval dnes Klaus na poslucháčov. "Prajem vám úspech, pretože váš úspech bude úspech pre nás všetkých," podotkol.

Aktuálne predvolebné prieskumy v Meklenbursku-Predpomoransku, ktoré leží v severovýchodnom Nemecku na pobreží Baltského mora, AfD prisudzujú okolo 19 percent hlasov. Strana by sa tak v tejto spolkovej krajine mohla stať tretím najsilnejším zoskupením za sociálnymi demokratmi (SPD) a Kresťanskodemokratickou úniou (CDU).

V debate, ktorá na Klausov prejav nadviazala, sa ukázali aj niektoré rozdiely medzi názormi bývalej českej hlavy štátu a AfD, napríklad v otázke, do akej miery má byť trhová ekonomika sociálna.

Klaus tiež v diskusii niekoľkokrát napomenul moderátora, že jeho otázky nejdú dostatočne k meritu veci. Zásadné je podľa neho jasne odmietnuť masovú migráciu, nie riešiť migračné pravidlá.

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:12