Reuters
StoryEditor

Francúzi zakazujú plavky pre moslimky. "Do zbrane! Povstaneme, my sme tu doma," kričali ľudia

15.08.2016, 15:43
Autor:
mlbmlb
Moslimské plavky burkini, ktoré zahaľujú celé telo, po francúzskom meste Cannes a obci Villeneuve-Loubet v pondelok zakázali tiež v korzickom meste Sisco.

Tamojší starosta o zákaze rozhodol po víkendových potýčkach a protestoch proti moslimom. Vyhlášku z Cannes medzitým posvätil francúzsky súd, ktorý zamietol sťažnosť spolku proti islamofóbii, píše idnes.cz.

Starosta Sisca na severe Korziky Ange-Pierre Vivoni o zákaze burkin podľa francúzskeho denníka Le Figaro rozhodol v reakcii na sobotňajšiu potýčku turistov s moslimami. Tým sa nepáčilo, že výletníci fotografujú ich ženy, ktoré sa kúpali práve v moslimskom typu plaviek.

"My sme tu doma"

Sobotňajšiu bitku v nedeľu nasledoval protest viac ako päťsto ľudí v meste Bastia na juh od Sisca. Ľudia podľa serveru Midi Libre kričali: "Do zbrane! Povstaneme, pretože my sme tu doma."

Vivoni následne zrušil oslavy, ktoré sa mali v meste v pondelok odohrať. "Nie z bezpečnostných dôvodov, ale pretože ľudia na to teraz nemajú myšlienky," zdôvodnil krok starosta. K zákazu burkin potom uviedol, že rozhodnutie v utorok prenesie do príslušných dokumentov.

Prezlečenie alebo pokuta

Kúpanie v plavkách zahaľujúcich celé telo ako prvé zakázalo juhofrancúzske mesto Cannes. Na mestských plážach vyhláška platí do konca augusta.

Ženy v problematických plavkách teraz miestna polícia vyzýva na prezlečenie alebo opustenie pláže. Ak odmietnu, čaká ich pokuta vo výške 38 eur.

"Plavky, ktoré ostentatívne dávajú najavo náboženskú príslušnosť, zatiaľ čo Francúzsko a jeho náboženské miesta sú terčom teroristických útokov, by mohli vytvoriť hrozbu narušenia verejného poriadku," vyhlásil starosta David Lisnard. Tri moslimky z francúzskeho Spolku proti islamofóbii (CCIF) vyhlášku v piatok napadli na správnom súde.

Vyhláška nad náboženstvom

Sudca však dospel k záveru, že starosta zákazom moslimských plaviek neporušil žiadny platný zákon. Vyhláška navyše vznikla "v kontexte výnimočného stavu a nedávnych útokov islamistov, najmä pred mesiacom v Nice," podotkol podľa BBC súd. Priamo v dejisku júlového útoku, pri ktorom Mohamed Lahouaiej Bouhlel zabil 85 ľudí, mimochodom sídli aj samotný súd.

Správny súd navyše potvrdil, že dodržiavanie pravidla si radnica môže na moslimkách vynútiť napríklad aj pokutou. Francúzsko je totiž sekulárny štát a ak v nej platí akákoľvek vyhláška, žiadny náboženský zvyk nemôže byť dôvodom k jej nedodržania. CCIF totiž tvrdí, že burkini sú náboženský symbol a ich zákaz znamená porušenie slobody vyznania.

Budú sa brániť ďalej

Spolok proti islamofóbii sa proti vyhláške mieni brániť ďalej. "Toto rozhodnutie otvára dvere pre zákaz všetkých náboženských symbolov vo verejnom priestore," povedal denníku Süddeutsche Zeitung právnik CCIF Sefen Guez Guez.

Na vyhlášku aj rozhodnutie z Nice sa bude spolok sťažovať u najvyššieho správneho súdu v Paríži. Rozhodnutie potešilo okrem radnice v Cannes tiež susednú obec Villeneuve-Loubet, kde už burkini takisto zakázali.

Naprieč celým Francúzskom moslimky už od roku 2011 nesmú nosiť nikab a burky, pretože platí zákon o zákaze zahaľovania tváre. Burkini nechávajú odkrytú tvár, zákon sa ich teda netýka.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:16