Reuters
StoryEditor

Američania majú novú taktiku pre vojny budúcnosti, ich ničivá sila sa znásobí

04.08.2016, 15:34
Takýmto spôsobom podľa Pentagonu vzrastie ničivosť a operačné tempo jednotiek bez nutnosti zavádzať výkonnejšiu muníciu alebo zbraňové systémy.

Pentagon plánuje vyhrávať budúce vojny pomocou vysokej úrovne situačného povedomia a vďaka všeobecnému dátovému prepojeniu medzi letectvom, pozemnými silami a námorníctvom. Dátové prepojenie umožní napríklad pozemným jednotkám útočiť koordinovane v reálnom čase na ciele odhalené a zamerané letectvom alebo námorníctvom.

"Predstavte si nasledujúce: F -18 Hornet objaví na mori nepriateľskú loď a odovzdá informácie cez dátové spojenie Link-16 akejkoľvek vlastnej jednotke, ktorá má správnu muníciu a dokáže dostreliť na nepriateľskú loď. Tieto informácie sú odovzdávané k niekoľkým potenciálnym palebným systémom na zemi, ako sú húfnice Paladin alebo raketomety HIMARS," vysvetlil koncept admirál Harry Harris, šéf Veliteľstva ozbrojených síl USA v oblasti Pacifiku USPACOM (United States Pacific Command).

Ide teda o myšlienku úplného dátového prepojenia leteckých, pozemných a námorných prostriedkov do jediného funkčného celku.

Pilot stíhačky tak nebude obmedzený len použitím vlastných zbraní a senzorov, ale môže v reálnom čase, vďaka úplnému dátovému prepojeniu, využiť akékoľvek zbrane/senzory pozemných a námorných síl v dosahu. To isté platí aj obrátene pre vojnové lode alebo napríklad obrnené jednotky pozemných síl.

Vzrastie ničivosť aj bez výkonnejšej munície

Ak napríklad bojový vrtuľník odhalí skupinu tankov, nemusí na ne okamžite útočiť. Piloti vďaka prepojeniu presne vedia, aké jednotky a aké zbraňové systémy sú v dosahu. Doslova "jedným stlačením tlačidla" vrtuľník odovzdá informácie o cieli delostrelectvu, ktoré začne do priestoru páliť protitankovú navádzanú delostreleckú muníciu. Takýmto spôsobom podľa Pentagonu vzrastie ničivosť a operačné tempo jednotiek bez nutnosti zavádzať výkonnejšiu muníciu alebo zbraňové systémy.

Podľa admirála Harrisa tento druh prepojenia bol už odskúšaný na cvičení Northern Edge a získava si v Pentagone čoraz väčšiu podporu. Cvičenia Northern Edge na Aljaške sa zúčastnilo 6000 ľudí a bolo vyskúšané rýchle odovzdávanie súradníc od bojových lietadiel k pozemným jednotkám.

Jedným z nástrojov pre úplné dátové prepojenie je špeciálny protokol JREAP (Joint Range Extension Applications Protocol). Protokol JREAP umožňuje prenášať dáta z taktických prostriedkov dátového spojenia (napr. Link-16) pomocou internetového pripojenia (napr. cez satelit) prakticky na neobmedzenú vzdialenosť.

Koncept preťatých oblastí (cross-domain) nie je však len o zdieľaní informácií. Taktika cross-domain umožňuje rýchlo určovať (zapísať do taktického obrazu) pozície vlastných síl a rýchlo určovať a zameriavať pozície protivníka.

Pentagon si ale uvedomuje náchylnosť zložitých elektronických systémov v prostredí elektronického (kybernetického) boja a tiež jeho závislosť na technológiách (napr. satelity).

Podľa Rickeyho Smitha, zástupcu náčelníka Veliteľstva pre výcvik a tvorbu doktrín TRADOC (Training and Doctrine Command), bude potrebné zaviesť nové komunikačné technológie schopné fungovať v "degradovanom" prostredí, teda napríklad v prostredí bez satelitného spojenia a/alebo v prostredí silného elektronického rušenia.

Chcú zahltiť protivníka problémami

Koncept preťatých oblastí preto postupne zahrnie kyberpriestor a elektronický boj.

"Ak je sieť vaša najväčšia výhoda, môže byť tiež vašou najväčšou slabosťou, takže musíte mať veľa možností (ako obísť rušenie, výpadok, zničenie dátového uzla, atď. - pozn. AN). Koncept cross-domain nesmie byť obmedzený jedným zbraňovým systémom schopným paľby (na daný cieľ - pozn. AN)," vysvetľuje Smith.

"Musíme zlepšiť, ako projektovať silu z krajiny do ďalších oblastí - vzduchu, mora, vesmíru a kyberpriestoru. Ak chcete zastaviť počítačový útok, tak jednoducho pošlite tankovú strelu kalibru 120 mm skrz server a operátor s počítačovým útokom prestane," hovorí Smith.

Celý problém ale nie je len o prenose dát. Všetky informácie musia byť spracované a rýchlo začlenené do jedného spoločného taktického obrazu. Inak povedané to, čo vidí na svojom obrázku pilot stíhačky, musí vidieť a pochopiť tiež obsluha raketometu alebo velenia.

"Len preto, že mi môžete poslať informácie, neznamená to, že viem, ako ich včas spracovať, aby som zaútočil na cieľ. Je tu ešte veľa práce, čo musíme urobiť," uviedol Smith.

Koncept koordinovanej spolupráce letectva, pozemných a námorných síl nie je samozrejme nový. Moderné výpočtové a komunikačné technológie však prepojenosť všetkých týchto troch zložiek posúvajú na nebývalú úroveň.

Nová americká koncepcia operačného použitia pozemných síl AOC (Army Operating Concept) z roku 2014 zdôrazňuje význam spoločného pôsobenia vševojenských síl. Tento spoločný prístup má za cieľ zahltiť protivníka problémami (kedy, kde, ako a čím na mňa zaútočia) a vlastným veliteľom poskytnúť výber z radu možností - veliteľ môže použiť letecké, pozemné, námorné zbraňové systémy alebo prostriedky elektronického boja či kyberútokov.

Článok vznikol pre web Armádne noviny a bol redakčne upravený. Ďalšie články o vojenstve a novinky zo sveta armády nájdete tu.

01 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 02 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 03 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 04 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:18