hacker hackerský útokReuters
StoryEditor

Ukradli Rusi e-maily demokratov? Experti to nevylučujú

26.07.2016, 23:28
Autor:
ČTKČTK
Hackerský útok, ktorý ukradol tisíce mailov, mal ovplyvniť americké prezidentské voľby. Stopy vedú do Ruska.

Experti, ktorí študovali dokumenty o hackerských útokoch na servery americkej Demokratickej strany, podľa agentúry AP, potvrdzujú podozrenie o ruskom podiele na incidente. O ňom sa súdi, že mal ovplyvniť prezidentské voľby v USA. Podľa britského bezpečnostného konzultanta Matta Taita "všetky dôkazy svedčia proti Moskve".

Súbor takmer 20-tisíc e-mailov obsahoval väčšinou neškodnú stranícku korešpondenciu, niektoré z nich ale údajne naznačujú, že vedenie strany v primárnych voľbách dávalo prednosť Hillary Clintonovej pred Berniem Sandersom. Škandál vyvolal búrlivé protesty Sandersových stúpencov a skomplikoval priebeh nominačného zjazdu demokratov.

Moskva obvinenia popiera

Rusko podiel na aprílovom hackerskom útoky odmieta, kremeľský hovorca Dmitrij Peskov obvinenie nedávno označil za absurdné a paranoidné. Tait a ďalší odborníci majú vraj ale rad dôkazov, ktoré ruskú stopu potvrdzujú. Niektoré z nich poskytla kalifornská firma CrowdStrike, ktorú si demokrati najali k vyčisteniu napadnutej počítačovej siete.

V správe zverejnenej minulý mesiac firma napísala, že dva útoky na servery smerovali z Ruska. Niektoré stopy ukazujú, že útočné súbory prešli počítačmi nakonfigurovanými v Rusku.

Assange: Rusi sú nevinní

Existujú tiež náznaky, že rovnakí hackeri sú zodpovední aj za iný útok, namierený vlani proti nemeckému parlamentu. Šéf nemeckej kontrarozviedky vtedy v neobvyklom vyhlásení otvorene označil za pôvodcu Moskvu. Zo strany Kremľa to podľa neho nebola samotná špionáž, ale priamo sabotáž.

"Nemecká kontrarozviedka vie zvyčajne o Rusoch všetko. Keď Rusko konkrétne menujú, potom to treba brať naozaj vážne," povedal novinárom nemecký expert Thomas Rid.

Ukradnuté súbory elektronickej pošty v piatok zverejnil server WikiLeaks. Jeho zakladateľ Julian Assange vyhlásil, že neexistuje žiadny dôkaz o ruskom podiele na tejto operácii.

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 04 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:54