FSB kadetiYouTube
StoryEditor

Bujará oslava ruských tajných agentov má dohru, mnohých potrestali a vyhodili

14.07.2016, 16:30
Autor:
ČTKČTK
Ruská tajná služba FSB dnes verejne ohlásila potrestanie čerstvých absolventov i náčelníkov svojej vysokej školy, Akadémie FSB.

Niektorých jej vedúcich dokonca prepustí. Ide o reakciu na škandál, ktorý spôsobili novopečení agenti tým, že absolvovanie školy oslávili trojhodinovou jazdou v troch desiatkach luxusných terénnych vozidilách Mercedes G po moskovských uliciach.

"Prvýkrát za dlhé roky sa poslucháči dopustili činov, ktoré upútali zvýšenú pozornosť verejnosti. Voči vinníkom boli prijaté zásadné rozhodnutia ohľadom zmeny podmienok, za akých plnia službu. Voči vedeniu akadémie boli vyvodené prísne disciplinárne opatrenia. Mnohým vedúcim pracovníkom bola znížená hodnosť, jednotlivci budú prepustení," uviedla FSB v komuniké a pripustila, že krátkodobý prenájom luxusných áut "vyvolal spravodlivé rozhorčenie občanov a ostré odsúdenie vo vojenských kolektívoch." Následníci "čekistov", ako sa v Rusku hovorí tajným agentom, nedodržali etické pravidlá.

Ruská tlač kritizovala študentský výstrelok ako hlúposť hraničiacu s vlastizradou, pretože ako tajní agenti sa dokonale skompromitovali: ruský internet bol zrazu plný záberov ich tvárí, usmievajúcich sa z čiernych Mercedesov.

"Ako dôstojník tomu nemôžem uveriť. Absolventi špecializovanej školy by sa mali správať takticky a nepredvádzať sa. Môžem len vyjadriť sústrasť ich rodičom a všetkým, kto je vychovával a učil. Vyhodil by som ich, degradoval a nikdy nepustil k práci v bezpečnostných zložkách. Takéto správanie predsa spôsobila bezuzdnosť, nemravnosť a pocit beztrestnosti," vyhlásil pre ruské noviny Gazeta.ru penzionovaný generál Jurij Sapunov, ktorý vo FSB riadil boj proti teroristom.

Našiel sa ale aj zástanca študentov FSB: predsa v moskovskej premávke nevyvádzali viac ako kolóny svadobčanov, tvrdil v rozhlase predstaviteľ firmy, ktorá im Mercedesy prenajala.

"Čekistom" býval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý ako dôstojník KGB slúžil vo východnom Nemecku. Bol tiež riaditeľom FSB, než sa stal predsedom vlády a potom hlavou štátu.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:37