StoryEditor

FIDESZ premiéra Orbána stavia na veľkom Maďarsku

24.03.2002, 23:00

Chudobne oblečený muž sa prediera davom. Ešte päť metrov, dva, meter. Vrhá sa cez ramená ochrany. Podarilo sa. Premiér Viktor Orbán stláča jeho dlaň a s úsmevom mu ďakuje. "My ďakujeme vám," stihol ešte dodať muž, kým ho ochranka vytlačila naspäť do nadšených radov Orbánových stúpencov. Predseda vlády za povznášajúcich tónov Vangelisovho Dobytia raja kráča k rečníckej tribúne, muž sa za ním pozerá a plače od šťastia.
V juhomaďarskom Pécsi, rovnako ako na ďalších miestach v Maďarsku, pripomína predvolebná kampaň premiéra Viktora Orbána triumfálnu púť krajinou. Pre svojich stúpencov sa stáva Orbán stelesnením nádejí na nové, veľké a bohaté Maďarsko, ktoré sa ujme svojej dávno stratenej úlohy európskej mocnosti. Orbán, na ktorého strane sú úspechy posledných štyroch rokov -- rýchly hospodársky rast, vstup do NATO a postavenie Budapešti ako premianta členstva v Európskej únii -- tieto nádeje netlmí, ale posilňuje. V mene "národa, viery, rodiny a vlasti" by mohlo znieť volebné heslo Orbánovho Zväzu mladých demokratov (FIDESZ). Znie však hmlistejšie: "Budúcnosť sa začala."
"Orbán je prvý premiér, ktorý vrátil Maďarom ich stratenú hrdosť," hovorí 60-ročný pestovateľ vína z jednej z dedín pri Pécsi, ktorá Orbánovi aplauduje rovnako nadšene, ako stovky ľudí v sále a tisícky ďalších, ktorí "mrznú" vonku v jarnom daždi pred veľkoplošnou obrazovkou. V roku 2004 vstúpime do Európskej únie, v roku 2007 zavedieme euro a v roku 2012 chceme uskutočniť olympijské hry. Sľubuje Maďarom odstránenie krivdy z Trianonu po prvej svetovej vojne, v dôsledku ktorej žijú za hranicami krajín milióny Maďarov. "Národ je väčší ako krajina. Až budeme v Európskej únii, tak sa zo stredne veľkej desäťmiliónovej krajiny staneme veľkým pätnásťmiliónovým národom," hovorí Orbán. Za túto pre Slovensko nebezpečne znejúcu požiadavku žne premiér najväčší potlesk za celý večer. Podobný úspech docieli, ak o chvíľu neskôr verejne odsúdi Benešove dekréty. "Nastane doba, keď v celej Karpatskej kotline konečne bude dobre byť Maďarom," pridáva ešte premiér, ktorý zákon o menšinových Maďaroch označuje za jeden z najväčších úspechov svojej vlády. Súčasne dodáva, že nie je jasné, či Bratislava získa členstvo v Európskej únii, pretože "slovenská vec nie je istá", takže sa môže stať "že Maďarsko bude aj severnou hranicou EÚ".
"Do konca desaťročia bude polovica Maďarov študovať na univerzitách," sľubuje premiér. Ekonomiku chce FIDESZ celkovo posilniť "Széchényho plánom," ktorým chce s pomocou stoviek miliárd forintov investovaných do infraštruktúry a kľúčových odvetví krajiny ešte zrýchliť dnešný vyše päťpercentný rast krajiny. Napríklad na poľnohospodárstvo má maďarský štát venovať v prepočte vyše sto miliárd korún. Orbán ide ešte ďalej, keď uvádza, že "Maďarsko sa do desať, dvadsať rokov stane jednou z najúspešnejších krajín sveta". K tomu Maďarsku chýba podľa Orbána jediná vec -- aby sa FIDESZ po aprílových voľbách udržal pri moci. Pretože výskum Gallupovho ústavu dáva FIDESZ-u s 36 percentami náskok 10 percent pred opozičnými socialistami, väčšina ďalších hovorí o najvyrovnanejších voľbách za posledných dvanásť rokov. "Bude to hlasovanie o dokončení zmeny režimu," apeluje na svojich voličov Orbán. Kritici z radov intelektuálov a opozičnej liberálnej ľavice varujú, že Orbánova politika rozdeľuje krajinu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 14:40