Podľa Grigorija Mesežnikova sa Lukašenkov režim teší priamej podpore z Kremľa.TASR
StoryEditor

Energia Bielorusov sa ešte prejaví

27.08.2021, 00:00
Pod povrchom sa stále odohrávajú rôzne aktivity namierené proti Lukašenkovmu režimu, tvrdí pre HN politológ Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky.

Keď vlani v auguste eskalovali protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, očakávali ste, že jeho režim čoskoro padne?
Áno, v tomto smere som bol optimistickejší, než aká je napokon skutočnosť. A to aj vzhľadom na to, aké obrovské množstvo ľudí protestovalo proti režimu. Podľa štatistík a odhadov pomerne blízkych realite sa na demonštráciách po celom Bielorusku zúčastnilo viac ako 1,3 milióna ľudí. Bolo to dovtedy niečo nevídané. Najmä oproti minulosti, keď sa síce tiež konali protesty, ale nikdy neboli také intenzívne ako vlani. Počítal som teda s tým, že v priebehu niekoľkých mesiacov dôjde k zmene režimu.

Prečo k tomu nakoniec nedošlo?
Zaúčinkovali tam rôzne faktory, ktoré túto zmenu znemožnili. Stále si však myslím, že energia a étos, ktoré ľudia vtedy prejavili vo svojom boji za slobodu, určite neboli zmarené. Ešte sa musia nejakým spôsobom prejaviť, hoci nevieme presne, kedy sa tak stane. Pretože Alexandr Lukašenko absolútne stratil podporu väčšiny bieloruskej spoločnosti. Pri moci sa drží iba vďaka svojim represívnym zložkám a pomoci z Moskvy.

Mnohí experti prirovnávali vlaňajšie protesty v Bielorusku k revolučnej vlne v strednej a vo východnej Európe v roku 1989. Súhlasíte s nimi?
Je tu naozaj niekoľko paralel, ale aj rozdielov. Spoločné prvky spočívali v tom, že rovnako ako občania v krajinách strednej Európy, tak aj ľudia v Bielorusku veľmi túžili po slobode. Takpovediac už mali plné zuby totalitných režimov. Hlavný rozdiel bol v tom, že hoci v strednej Európe išlo o nedemokratické režimy, tak s výnimkou Rumunska nemali potenciál na nejaký tvrdý zásah proti obyvateľom. Ich významní predstavitelia ani silové zložky neuvažovali o tom, že by boli schopní zabíjať ľudí na námestiach a uliciach.

Naopak, Lukašenko neváha použiť ani najbrutálnejšie metódy...
Áno, v tomto je naozaj iný, rozhodne mal a stále má odhodlanie zabíjať. Aj toto dokazuje, že to je vyslovený diktátor.

Prečo to robí?
Tento človek sa reálne obáva toho, že keď stratí moc, tak môže dopadnúť ako najhorší zločineckí diktátori, napríklad typu bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Ta...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:24