Okolie Eiffelovej veže zostáva kvôli pandémii koronavírusu prázdneReuters
StoryEditor

Francúzsko sleduje päť evakuovaných Afgancov, podozrieva ich z väzieb na Taliban

24.08.2021, 11:16
Autor:
ČTKČTK
Jeden zo sledovaných mužov priznal svoju príslušnosť k hnutiu.

Francúzske bezpečnostné zložky sledujú päť Afgancov, ktorých Francúzsko evakuovalo v rámci repatriačných a záchranných letov z Kábulu.

Sú podozriví z väzieb na radikálne islamistické hnutie Taliban, píše denník Le Figaro. Jeden zo sledovaných mužov podľa denníka priznal svoju príslušnosť k hnutiu, ktoré v posledných týždňoch v Afganistane prevzalo moc po odchode spojeneckých vojsk.

Francúzsko doteraz z Afganistanu odviezlo vyše tisíc miestnych spolupracovníkov a desiatky vlastných diplomatov, prevádzku leteckého mosta ukončí najskôr vo štvrtok večer.

Jeden z Afgancov priznáva, že patrí k Talibanu a že v hlavnom meste Kábule so zbraňou v ruke velil jednej z barikád v meste. Zároveň však "výrazne pomáhal pri evakuácii francúzskej ambasády" v Kábule, oznámil agentúre AFP minister vnútra Gérald Darmanin.

"Vzhľadom k extrémnej zložitosti vyšetrovania bezpečnosti osôb vybraných na repatriáciu, privolili (francúzske úrady) vziať na palubu tohto človeka a jeho rodinu," uviedol Darmanin. Podľa AFP ide o človeka, ktorý sa volá Nangialay S. a je z afganskej provincie Logar.

Pohyb piatich mužov sleduje v rámci špeciálneho opatrenia francúzska polícia. Muži majú povinnosť zdržiavať sa len v predpísanej oblasti a zostať v karanténe. Jeden z nich túto podmienku porušil a bol v centre Paríža v pondelok večer zadržaný, píše BFM TV. Za to mu hrozia až tri roky väzenia a pokuta 45-tisíc eur.

"Na prvom mieste bude vždy bezpečnosť Francúzska," povedal dnes ráno na stanici BFM TV hovorca vlády Gabriel Attal.

"Sú to ľudia, ktorí chránili bezpečnosť Francúzov v Afganistane. Francúzsko zohrá svoju úlohu v prijatí afganských utečencov. Je to naša česť a naša povinnosť voči osobám, ktoré nás chránili, chránili našich občanov, pracovali pre Francúzsko a teraz im kvôli tomu môže hroziť smrť," dodal hovorca.

Od 15. augusta, kedy začala evakuácia z Kábulu, Francúzsko z krajiny podľa ministra zahraničia Jeana-Yvesa Le Driana evakuovalo takmer sto francúzskych občanov, 40 občanov tretích krajín a viac ako tisíc Afgancov, ktorí pracovali napríklad pre francúzske neziskové organizácie alebo sa zasadzovali za rozvoj občianskej spoločnosti.

Prvý francúzsky evakuačný let prepravil 17. augusta z Kábulu 41 ľudí, najmä Francúzov. Cez víkend v Paríži pristál šiesty a siedmy evakuačný let, v každom bolo 250 ľudí, uviedla AFP.

Ak Spojené štáty dodržia termín stiahnutia všetkých svojich vojsk do 31. augusta, Francúzsko ukončí činnosť leteckého mosta vo štvrtok večer. "Zostávajú nám tri dni," uviedol dnes šéf kancelárie ministra zahraničia Nicolas Roche.

01 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 02 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon 03 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom 04 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 07:10