Reuters
StoryEditor

Únia pomôže susedom Afganistanu zvládnuť očakávaný nápor migrantov

17.08.2021, 20:30
Autor:
ČTKČTK
Josep Borrell pripustil, že radikálne hnutie Taliban vyhralo vojnu v Afganistane, a preto s ním Európa bude musieť hovoriť.

Európska únia pomôže susedom Afganistanu so zvládaním negatívnych vplyvov, ktoré možno očakávať od zosilneného prúdu utečencov a migrantov.

Vyhlásil to dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell po mimoriadnej schôdzke ministrov zahraničných vecí krajín Únie.

​"EÚ vyzýva Taliban k rešpektovaniu svojich záväzkov na základe medzinárodných ľudských práv za všetkých okolností. Únia tiež podporí susedov Afganistanu vo zvládaní šírenia negatívnych javov, ktoré možno očakávať od silnejúceho prúdu utečencov a migrantov," vyhlásil Borrell.

Borrell pripustil, že radikálne hnutie Taliban vyhralo vojnu v Afganistane, a preto s ním Európa bude musieť hovoriť. To ale nemusí znamenať jeho uznanie, naznačil.

Zdôraznil, že ľudské práva a práva žien budú naďalej v popredí agendy Únie. Únia bude spolupracovať s afganskou vládou po návrate Talibanu k moci len vtedy, keď hnutie bude rešpektovať základné práva vrátane práv žien a zabráni tomu, aby afganské územie využívali teroristi.

"Súčinnosť s akoukoľvek budúcou afganskou vládou bude podmienená mierovým a všetko zahŕňajúcim riešením a rešpektovaním základných práv všetkých Afgancov, vrátane žien, mládeže a príslušníkov menšín, rovnako ako rešpektovaním medzinárodných záväzkov Afganistanu, záväzkov boja proti korupcii a zabránením využívania územia Afganistanu teroristickými organizáciami," uviedol Borrell vo vyhlásení. Teraz je podľa neho prioritou evakuácia pracovníkov Únie a afganských pomocníkov z Kábulu.

​Šéfdiplomat Únie ďalej zdôraznil, že Afganci budú potrebovať veľké množstvo humanitárnej pomoci. Teraz do krajiny nejde žiadna finančná rozvojová pomoc, zatiaľ čo humanitárna pomoc bude pokračovať alebo sa dokonca zvýši.

Výplata rozvojovej pomoci podľa Borrellla bude závisieť na dodržiavaní ľudských práv a rešpektovaní rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Borrelll dnes označil prevzatie moci v Afganistane Talibanom za najvýznamnejšiu geopolitickú udalosť od ruského vpádu na Krym v roku 2014.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-23 14:29:52 - Feat.: - Title: Nesmieme zabudnúť na závažnosť ľudského utrpenia. Šéf európskej diplomacie naliehal na ukončenie bojov v Gaze 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:34