StoryEditor

Islamistom vo Fallúdži dochádzajú vojaci, civilistov verbujú za jedlo

07.06.2016, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Americká armáda odhaduje, že je vo Fallúdži 500 až 700 bojovníkov IS. Šiítske milície, ktoré bojujú na strane irackej armády, ale počet radikálov odhadujú až na 2500.

Radikáli z hnutia Islamský štát (IS) sa snažia v irackej Fallúdži získať do svojich radov civilistov ponukou jedla, ktorého je v meste nedostatok. Obyvatelia, ktorým sa v minulých dňoch podarilo utiecť, agentúre Reuters povedali, že prežili len vďaka jedení starých datlí. Bojovníci IS Fallúdžu obsadili v roku 2014 a iracká armáda začala oslobodzovaciu operáciu koncom mája.

Odhaduje sa, že je v meste asi 50 000 civilistov. Stanica BBC uviedla, že členovia IS na utekajúcich civilistov strieľajú. Niektorým sa utiecť podarilo a útočisko našli v škole v meste Kármá, ktoré leží severovýchodne od Fallúdže.

fallúdža 23 máj understandingwar.org

"Povedali nášmu susedovi, že mu dajú vrece múky, keď sa k nim jeho syn pridá. Odmietol to a keď z jeho domu odišli, utiekol aj s rodinou. My sme utiekli, pretože tam nie je jedlo ani drevo na oheň. Streľba sa priblížila k nášmu domu," povedala dvadsaťtriročná utečenkyňa Hanna Mahdíová Fajázová zo severovýchodnej okrajovej štvrti mesta. Jedlo sa vraj dalo kúpiť len od IS, ale na to rodina nemala peniaze. Vláda prestala platiť mzdy svojim zamestnancom vo Fallúdži i ďalších mestách, ktoré má pod kontrolou IS.

Fajázovej sa podarilo utiecť 27. mája, štyri dni po začatí armádnej ofenzívy. Spolu s ňou sa dostalo preč aj 15 jej príbuzných a susedov. Keď prechádzali vidieckou krajinou, mávali bielymi prápormi. V škole v Kármá je teraz asi 1500 utečencov, najmä žien a detí. Mužov armáda odvádza na iné miesto a zisťuje, či nepatria k IS. Premiér Hajdar Abádí nedávno vyhlásil, že ofenzíva sa spomalila z obáv o životy civilistov, ktorí sa nemôžu dostať von.

fallúdža 26 máj understandingwar.org

Fajázová vypovedala, že vo Fallúdži zostalo otvorených len niekoľko obchodov a že jediné, čo sa tam dá kúpiť, sú staré datle. Sú vraj ale drahé. Ďalšia utečenkyňa Azhar Nazaré Hadíová povedala, že IS láka ľudí z predmestí mesta do centra zjavne s úmyslom použiť ich ako ľudské štíty. Radikáli vraj so sebou odviedli do mesta stovky ľudí aj s ich dobytkom.

"Život tam bol veľmi ťažký, najmä, keď sme prestali dostávať plat a dôchodok. Za posledných sedem mesiacov nám došlo všetko a prežívali sme na datliach a na vode. Múka, olej ani ryža sa za prijateľnú cenu nedali kúpiť," povedala. Päťdesiat kilogramové vrece múky podľa nej stálo 500 000 dinárov (400 eur), čo je polovica priemernej mesačnej mzdy.

fallúdž 31 máj understandingwar.org

Vo Fallúdži žijú hlavne sunniti a v minulých dňoch sa objavili správy o útokoch šiítských milicionárov na sunnitov. Milicionári vraj počas postupu na mesto zadržali stovky ľudí a niektorí mali na tele po prepustení známky mučenia. OSN dnes zopakovala, že sa množia správy o napádaní ľudí, ktorí z Fallúdže utekajú pred IS.

01 - Modified: 2024-05-12 17:50:48 - Feat.: - Title: Čínske firmy uspeli v ďalších tendroch na prieskum ropných a plynových polí v Iraku 02 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 03 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 05 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 13:28