StoryEditor

"Zmyjeme čiernotu." Rusi lákajú zákazníkov vydeseným Obamom

01.06.2016, 15:49
Autor:
mslmsl

Vystrašená tvár Baracka Obamu a na stekajúcej čiernej farbe uistenie pre zákazníkov, že "zmyje všetku čiernotu!" Umývačka áut v sibírskom Blagoveščensku sa zaradila k ruským podnikavcom, ktorí z napätia medzi Moskvou a Washingtonom vyťažili marketingový nástroj. Opäť pritom poslúžilo osvedčené: Obamova farba pleti.

Pestrofarebný reklamný pútač v meste Blagoveščensk (Amurská oblasť) si ako prvá všimla miestna spravodajská platforma Amur.info.

Svojich čitateľov oboznámila s veselým priečelím podniku s príznačným názvom Abama, ktorý vábi majiteľov špinavých áut optimistickým sľubom "zmyje všetku čiernotu!" A kreslenou, bázňou zakrivenou tvárou šéfa Bieleho domu.

"Zaslúži si to"

Ako server poznamenáva, majiteľ autoumyvárne si svoje pohnútky nechal pre seba, ale diskutujúci pod článkom už na slovo skúpi neboli. Niektorí tvrdia, že marketingová stratégia podniku nie je príliš sofistikovaná ani nijako vkusná. "Je to skôr tak nejako stupidita než vlastenectvo," usudzuje napríklad jeden čitateľ.

Iný oponuje, že presne takéhoto zaobchádzania je americký prezident hoden. "Podľa mňa si to Obama zaslúži. Tisíc mojich krajanov zabili zbrane, ktoré dodal a predal," napísal. Ako však pripomína RFE/RL, Spojené štáty Ukrajine smrtiace zbrane neposkytli, hoci sa o tom v posledných dvoch rokoch veľmi živo diskutovalo.

Amur.info upozornil, že zákony Ruskej federácie umožňujú úradom zakročiť, ak je reklama urážlivá či vulgárna, a prinútiť majiteľa, aby ju odstránil; z príslušných miest však informovali, že na autoumyváreň Abama zatiaľ neobdržali žiadnu sťažnosť.

Obľúbený Obama

Ako Lidovky.cz informovali už skôr, nie je to zďaleka prvýkrát, kedy si Obamu v Rusku vypožičali ako protagonistu marketingovej kampane. Od prudkého ochladenia vzájomných vzťahov na osi Moskva-Washington, ktoré priniesla ukrajinská kríza, je šéf Bieleho domu v ruskom verejnom priestore častým terčom vtipov, zväčša spätých s jeho farbou pleti.

V Tatársku vlani vzbudil rozruch obchodný reťazec, ktorý zákazníkom ponúkal kuchynskú dosku vylepšenú fotomontážou amerického prezidenta v spoločnosti dvoch atropomorfných šimpanzov. V tom istom roku si samarská firma, ktorá predáva ohrievače vody, vypomohla Obamovou fotkou doprevádzanou úderným sloganom "Hanba neumytým kominárom!"

Značnej mediálnej pozornosti sa tešil aj moskovský incident, počas ktorého skupina univerzitných študentov premietala na stenu výškovej budovy oproti ambasáde USA laserovú projekciu Obamu jediaceho banán.

Obľúbená je aj kaviareň v Krasnojarsku, ktorá Obamovou tvárou vylepšila svoj toaletný papier, a ohlas vzbudila aj protifajčiarska kampaň propagovaná heslom "Fajčenie zabíja viac ľudí ako Obama, hoci Obama zabíja naozaj veľa ľudí. Nefajčite, nebuďte ako Obama."

A konečne, pred niekoľkými týždňami bol hviezdou sociálnych sietí čokoládový nanuk Obamka s usmievavým africkým chlapčekom na obale. Jeho výrobca, takisto krasnojarská spoločnosť Slavica, zmrzlinu po búrlivých reakciách stiahla.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 06:50