stalin komunisti ruskoReuters
StoryEditor

Ruskí komunisti pôjdu do volieb so Stalinovým odkazom, chcú ho dokonca rehabilitovať

18.05.2016, 12:49
Autor:
ČTKČTK
Komunisti predstavujú druhú najsilnejšiu politickú stranu v Rusku.

Ruskí komunisti hodlajú do kampane pred septembrovými parlamentnými voľbami zapojiť aj sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Nejde len o volebný sľub novej industrializácie krajiny po Stalinovom vzore či odhaľovanie nových pomníkov a búst.

Stranícka konferencia v povolžskom meste Penza nastolila požiadavku zrušiť závery 20. zjazdu sovietskych komunistov, ktorý v roku 1956 odsúdil Stalinov "kult osobnosti". Upozornil na to dnes liberálny denník Kommersant.

Požiadavka z Penzy je adresovaná straníckemu zjazdu, ktorý sa bude konať budúci mesiac v Moskve. Prejav Stalinovho nástupcu Nikitu Chruščova, v ktorom odhalil diktátorove zločiny, obsahoval "množstvo klebiet a klamstiev", vysvetlil denníku oblastný tajomník Georgij Kamnev.

Krok pred ostatnými

Ústredný výbor podľa Kommersantu sľúbil návrh posúdiť. Koniec koncov požiadavku na Stalinovu rehabilitáciu nedostal prvýkrát, ale rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch ho chce preposlať spolku nástupníckych strán po niekdajšej Komunistickej strane Sovietskeho zväzu.

Sám júnový zjazd má "iba technicky" schváliť kandidátov na poslancov a volebný program. V ňom komunisti skúsia osloviť Rusov sľubom "novej industrializácie, s využitím stalinistických skúseností".

Komunisti v Penze sú v tomto smere pravdepodobne zase krok pred ostatnými. Vlani v septembri v polmiliónovom meste vzdialenom asi 650 kilometrov juhovýchodne od Moskvy odhalili Stalinovi bustu a v decembri otvorili "Stalinovo stredisko" za účelom "popularizácie a aktualizácie stalinistickej praxe". O skúsenosti sú ochotní sa podeliť s celou krajinou.

Pol na pol

Stalinova krutovláda si podľa historikov vyžiadala milióny obetí. Ale Stalin zostáva populárny ako strojca vojnového víťazstva. Podľa marcového prieskumu nezávislého strediska Levada si polovica Rusov myslí, že Stalin zohral v dejinách pozitívnu úlohu.

Podľa sociológa Leva Gudkova sa názor verejnosti na Stalina zlepšoval od začiatku tisícročia, kedy prišiel k moci Vladimir Putin. Ale vrchol diktátorovej popularity ustal pred desiatimi rokmi a od tej doby rastie len ľahostajnosť.

Rehabilitácia Stalina by tak podľa Gudkova mohla voliča skôr odohnať, než prilákať. "Mlátia prázdnu slamu, čiže (komunisti) narobia veľa hluku, ale nič z toho nevzíde," uviedol politológ Valentin Manujlov.

01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:24