UtečenciReuters
StoryEditor

250-tisíc za migranta europoslanci nechcú: Je to provokatívne

11.05.2016, 16:39
Autor:
ČTKČTK

Európsky azylový systém je potrebné reformovať, nový návrh Európskej komisie je však nedostatočný a nápad, že krajiny sa budú môcť z prijatia utečencov vykúpiť, je neprijateľný. Zhodla sa na tom dnes väčšina europoslancov, ktorí v Štrasburgu debatovali o zmenách takzvaného dublinského systému, podľa ktorého žiadosť o azyl rieši štát, kde sa utečenec prvýkrát dostane na územie Európskej únie.

Európska komisia minulý týždeň predstavila návrh, v ktorom chce dublinské pravidlá zachovať. Doplniť by ich však mal krízový mechanizmus rozdelenia žiadateľov o azyl na základe kvót v prípade preťaženia jednej z krajín únie. Mechanizmus by bol spustený automaticky v krízovej situácii, bolo by ale možné sa z neho dočasne vyplatiť a to sumou 250-tisíc eur za jedného z odmietnutých žiadateľov.

"Musíme zabezpečiť, aby ľudia, ktorí potrebujú ochranu, ju dostali. To je naša morálna povinnosť i právna zodpovednosť. Nájsť spôsob, ako pomôcť ľuďom, aby nemuseli riskovať svoje životy pri nebezpečných cestách a nedostali sa do rúk pašerákov," uviedol na úvod podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans s tým, že súčasný azylový systém nestačí, pretože má slabiny. "Navrhujeme korektívny mechanizmus dublinského systému. Ten by sa spúšťal automaticky, kedykoľvek by bol členský štát zaplavený migrantmi; utečenci budú presunutí do iných členských štátov," dodal. Všetky členské štáty budú podľa neho musieť do tohto systému prispieť a preukázať solidaritu, alebo finančne podporiť tie štáty, ktoré sa utečencov ujmú.

Podľa maltskej europoslankyne ľudovcov Roberty Metsolaovej má návrh EK určité dobré prvky a vykazuje pokrok pri riešení problému, napríklad pokiaľ ide o posilnenie Európskeho podporného azylového úradu (EASO). "Myslím ale, že myšlienka Európskej komisie, že by sa členské štáty mohli z tohto mechanizmu vyplatiť, je provokatívny. To, že sa niektoré krajiny môžu vzdať zodpovednosti za peniaze, nie je podľa mňa najlepší spôsob, ako dosiahnuť zdieľanie solidarity," uviedla Metsolaová.

01 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:50