nemecko polícia kolín silvesterReuters
StoryEditor

"Nesmieš na mňa siahať!" Kolínska polícia bola na Silvestra bezradná

10.05.2016, 17:40
Autor:
mlbmlb
Nemecká televízia WDR zverejnila nové zábery z Kolína nad Rýnom, kde sa novoročné oslavy zvrhli na vlnu krádeží a sexuálnych útokov.

Nahrávka ukazuje, ako sa hŕstka policajtov márne snaží dostať tisícky ľudí z námestia pred katedrálou. Proti gangom cudzincov, ale aj opitým účastníkom osláv, sú vo výraznej menšine.

"Mimoriadna situácia pri železničnej stanici," ohlásil na sklonku minulého roka do vysielačky policajt, ktorý dohliadal na priebeh silvestrovských osláv v Kolíne nad Rýnom. Námestie pred železničnou stanicou už v tom okamihu opúšťali skupinky znechutených účastníčok.

"Môj Bože," poznamenala jedna z nich, keď prechádzala okolo strážcu zákona. V dave medzitým vybuchovali petardy a ďalšia pyrotechnika, ktorá sa na námestie znášala hlavne z vyvýšeného priestranstva pri katedrále.

Policajné zábery zo silvestrovských útokov v nedeľu zverejnila verejnoprávna televízia WDR. Doplnila ich tiež o fotografie z bezpečnostných kamier. Zhruba osemdesiat policajtov v bielych prilbách typických pre poriadkové jednotky sa na nich 20 minút pred polnocou márne snaží priestor vypratať. Priestor pred katedrálou sa síce na chvíľu vyľudní, nikto ho však nestráži a bujarí mladíci sú čoskoro späť.

"Nesmieš na mňa siahať! Nesmieš na mňa siahať," ozýva sa z davu, kde podľa svedkov mladíci arabského či afrického výzoru obkľúčili oslavujúce Nemky a začali ich okrádať či ohmatávať. Z videa však nie je jasné, či sa mladá Nemka práve bráni útoku sexuálnych násilníkov, alebo hlasno protestuje proti správaniu policajtov, ktorí sa ju snažia vytlačiť z vypratanej časti námestia.

"A čo teda hovorí veliteľ zásahu? Toto s dvoma ľuďmi nemôžeme zvládnuť," konštatuje v jednej chvíli bezradne strážca zákona.

Väčšina páchateľov vyviazne bez trestu

Policajný zásah na Silvestra komplikovala tma, chaos aj opitosť veľkej časti účastníkov osláv. Výraznejšie úspechy však neprinieslo ani následné vyšetrovanie útokov, o ktorých sa verejnosť z médií dozvedela až s niekoľkodňovým oneskorením. Polícia zatkla niekoľko ľudí, súd však do väzenia poslal zatiaľ len jedného. Mladý Alžírčan dostal v apríli ročný trest za krádež.

Minulý týždeň sa pred pred súd postavili ďalší dvaja Alžírčania. Podľa obžaloby spolu s ďalšími mužmi počas silvestrovskej noci obstúpili jednu ženu, obchytkávali ju na bokoch a zadku a pokúsili sa jej tiež siahnuť na prsia. Z kabelky jej medzitým zobrali mobilný telefón, ktorý sa neskôr našiel u jedného z obvinených.

Trest za sexuálne násilie však nakoniec nežiadalo ani štátne zastupiteľstvo. Hoci sa obaja muži útoku nesporne zúčastnili, o čom svedčí nájdený telefón, obeť bratov z Alžírska nedokázala presvedčivo identifikovať ako osoby, ktoré ju počas silvestrovskej noci obchytkávali. Súd im tak vymeral iba podmienečné tresty za krádež a vyhostenie.

Bez trestu zrejme vyviazne aj väčšina ostatných útočníkov, ktorí navyše počas novoročných osláv nevyvádzali zďaleka len v Kolíne nad Rýnom. Vlnu sexuálneho násilia a krádeží ohlásili tiež z Hamburgu, Düsseldorfu či Stuttgartu. V menšej miere ju zaznamenalo aj Fínsko, rakúsky Salzburg či švajčiarsky Zürich.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 04 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 05 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:55