Gordon RamsayReuters
StoryEditor

Papier znesie všetko. Pozrite sa, ako klamú úspešní ľudia vo svojich životopisoch

07.05.2016, 00:00
Autor:
emoemo
Veľká časť životopisov obsahuje drobné chyby. Väčšina z nich sú nezamýšľané, objavia sa však aj lži o akademických tituloch alebo profesných skúsenostiach kandidátov. A to sa týka aj životopisov známych ľudí. Pozrite si prehľad niekoľkých takýchto nezmyslov.

Lži v životopisoch známych ľudí z prostredia biznisu a iných oblastí zhromaždil britský server The Telegraph.

Frank Abagnale, slávny podvodník
Jedného z najznámejších klamárov stvárnil vo filme Chyť ma, ak to dokážeš herec Leonardo DiCaprio. Okrem účasti na nespočetných finančných podvodoch pracoval Abagnale aj ako pilot a doktor, sfalšoval si totiž potrebné kvalifikácie. Vďaka falošnému diplomu z právnickej fakulty na Harvarde tiež pracoval ako advokátsky koncipient. Časť života strávil vo väzení, teraz 67-ročný Abagnale vedie poradenskú spoločnosť proti finančným podvodom a úzko spolupracuje s FBI.

Scott Thompson, bývalý šéf Yahoo
Americká spoločnosť Yahoo prišla o svojho šéfa v roku 2012 po tom, čo sa prevalilo, že si Thompson prikrášlili svoje akademické tituly. Ukázalo sa totiž, že hoci sa chválil bakalárskym vzdelaním v počítačových vedách na Stonehill College, tento kurz sa tam otvoril až štyri roky po tom, čo mal Thompson štúdium absolvovať.

David Geffen, mediálny magnát, hudobný producent a spoluzakladateľ štúdia Dreamworks
Keď nedostal miesto v zamestnaní preto, že nemal vysokoškolské vzdelanie, Geffen zaklamal hľadačom talentov z agentúry William Morris, že má diplom z losangeleskej University of California. Bál sa, že jeho zamestnávateľ zistí pravdu, a tak pol roka chodil do práce skôr, aby zadržal list z univerzity, ktorý popieral jeho vzdelanie a nahradil ho potvrdením, že ju absolvoval. V roku 2001 poskytol menovanej univerzite dar 200 miliónov dolárov a vďaka tomu po ňom bola pomenovaná fakulta medicíny.

Jeffrey Archer, spisovateľ a bývalý člen oboch komôr britského parlamentu
Lživo sa chválil vysokoškolským diplomom v odbore angličtina, história a geografia na Oxfordskej univerzite. Navyše skratka FIFPC, ktorú vo svojom životopise používal, sa nakoniec ukázala byť názvom fitness centra.

Ronald Zarrella, šéf výrobcu kontaktných šošoviek Bausch & Lomb
Vymyslel si, že má titul MBA na Stern School of Business na Newyorskej univerzite. Zarrella v roku 2002 ponúkol svoju rezignáciu, tú ale predstavenstvo firmy odmietlo. Manažér však prišiel o ročný bonus vo výške 1,1 milióna dolárov.

Gordon Ramsay, uznávaný šéfkuchár
Tvrdil, že hral futbal za Glasgow Rangers, ale jeho kariéru náhle ukončilo zranenie. Pritom odohral len jeden neoficiálny zápas.

Lee McQueen, víťaz britskej reality šou Apprentice
V predposlednom kole súťaže klamal, že strávil na univerzite dva roky, pritom tam študoval len dva mesiace.

Patrick Imbardelli, šéf hotelovej siete InterContinental v Ázii
Musel rezignovať po tom, čo sa prevalilo, že si prikrášlili svoje vzdelanie. Tvrdil, že má tri tituly z americkej Cornell University a austrálskej Victoria University. Na obe školy síce chodil, ale ani jednu nedoštudoval.

David Tovar, viceprezident pre korporátnu komunikáciu amerického obchodného reťazca Walmart
Bol donútený zložiť funkciu, keď sa ukázalo, že nemá vysokú školu. Hoci štyri roky študoval na univerzite v Delaware, nenazbieral dostatok kreditov, aby školu dokončil. Zistilo sa to, keď ho Walmart chcel povýšiť a preveroval jeho dosiahnuté vzdelanie.

Jack Grubman, bývalý analytik na Wall Street
Jeden z najlepšie platených analytikov na Wall Street, ktorý si dokázal zarobiť aj 20 miliónov dolárov ročne, klamal, že vyštudoval technologický inštitút v Massachusetts. Pritom absolvoval Bostonskú univerzitu. Táto nevinná lož ho o miesto telefónneho bankára v spoločnosti Salomon Smith Barney ale nepripravila. Odišiel odtiaľ až v roku 2002 kvôli obvineniu, že vo svojich správach úmyselne klamal investorov. Hoci to nikdy nepriznal, musel zaplatiť 15-miliónovú pokutu a Komisia pre cenné papiere mu doživotne zakázala v odbore pracovať.

Alison Ryanová, riaditeľka komunikácie klubu Manchester United
Aké absurdné - o PR prúser sa futbalovému klubu postarala jeho nová hovorkyňa. Klamala totiž o svojom vzdelaní, keď tvrdila, že absolvovala históriu na univerzite v Cambridgei s vyznamenaním. O pracovné miesto za 125-tisíc libier ročne nakoniec prišla. Predtým navyše mala zákaz vykonávať právne služby, keď sa dopustila deviatich priestupkov proti profesijným zásadám.

01 - Modified: 2024-04-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Nechávajú sa podviesť či využiť: Tieto znamenia zverokruhu sa dajú oklamať veľmi ľahko 02 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 03 - Modified: 2024-02-13 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvôli filmom žil na ulici s bezdomovcami, extrémne chudol, skákal zo vzťahu do vzťahu. Život Jareda Leta ťa skutočne prekvapí 04 - Modified: 2023-06-15 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena podviedla desiatky zúfalých párov. Ponúkala im svoje deti na adopciu, tehotná však nebola 05 - Modified: 2023-05-05 11:44:11 - Feat.: - Title: Alžbeta Ferencová po MISS mame hanebne klamala do očí. Toto bol dôvod!
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 23:33